Goldman, Türkiye'nin büyüme tahminini bir daha düşürdü

Goldman, Türkiye'nin büyüme tahminini bir daha düşürdü

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisinin 2020 yılı için küçülme tahminini eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e revize etti

A+A-

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisinin 2020 yılı için küçülme tahminini eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e revize etti

Goldman Sachs, Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi içih hazırladığı raporda, koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik tedbirlerin olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Goldman, Türkiye ekonomisini değerlendirdiği kısımda, 2020 yılı için küçülme tahminini aşağı yönde revize ederek eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e çıkardı. Banka, bazı büyük sanayi şirketlerinin üretimi bir ya da iki hafta durduracaklarını ilan ettiğini ve bunun da imalat sektörüne geçici ancak doğrudan bir darbeyi işaret ettiğini kaydetti.

Banka ayrıca, gıda ve konaklama gibi sektörlerin sadece kademeli toparlanacağını varsaydıklarını ve bu sektörlerde daha hızlı bir normalleşme olursa, daha küçük çaplı bir daralma meydana gelebileceğini belirtti. Goldman, öte yandan, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarındaki bir daralmanın (Banka Euro Bölgesi'nde yüzde 9 daralma bekliyor) ülke ihracatını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Goldman, büyük çaplı bir cari işlemler açığının finansman ihtimalinin mevcut koşullarda düşük olduğuna dikkat çektikten sonra, iç talebin de muhtemelen keskin bir şekilde daralmak durumunda kalacağını belirtti.

Banka bu tahminini Tükiye'nin piyasa girişinin halen oldukça güçlü ülke bilançosuna dayalı olduğu varsayımına dayandırdığını, ancak ortdodoks olmayan mali ve parasal çerçeve dikkate alındığında yenilenen bir TL likidite riski gördüklerini ifade etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.