Gözler TCMB'de

Gözler TCMB'de

Seçim öncesi pozitif ayrışma sürerken piyasa bugün Merkez Bankası PPK açıklamalarını yakından izleyecek.

A+A-

Seçim öncesi pozitif ayrışma sürerken piyasa bugün Merkez Bankası PPK açıklamalarını yakından izleyecek.

Merkez'den herhangi bir değişiklik beklenmezken, "temkinli" para politikası duruşunu sürdürmeye devam edeceği öngörülüyor.

Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesiyle son altı işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan piyasalar, bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararında yapacağı açıklamalar takip edilecek. Karar, saat 14:00'te açıklanacak.

TCMB'nin kısa vadeli faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken, piyasa Para Politikası Kurulu (PPK) kararında yer alan ve geleceğe dönük olası mesajlara, yorumlara ve değişiklere odaklanacak.

Analistlere göre, TL'nin dolar karşısında son haftalarda güçlenmesi, para politikası konusunda ihtiyatlı kalmayı tercih eden TCMB'nin elini güçlendirebilir.

Buna karşın, artan gıda fiyatları, petrol fiyatlarının toparlanmaya başlaması ve TL'nin kırılganlığı, Merkez Bankası'nın faiz indirme ihtimalini zora sokuyor.

Diğer taraftan, seçim öncesinde yaşanabilecek volatil ortamda da politika faizi ve faiz koridorunda herhangi bir indirim olması ihtimalini zayıflatıyor.

Geçen ay ne olmuştu?

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'den sonra Fed

TCMB faiz kararının yanı sıra bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanakları piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.

ABD tarafında TSİ 21:00'de 29 Nisan tarihinde yapılan FOMC toplantısının tutanakları açıklanacak. FED toplantı sonrasında basın açıklaması yapmamış resmi internet sitesinden yazılı açıklama yapmakla yetinmişti.

"Güvercin" tavrın net olarak görülemediği yazılı açıklamanın ardından dolar endeksi hafif de olsa değer kazanmış, ancak kalıcı olamayarak bu tarihe kadar verilerin de etkisiyle sert şekilde gerilemişti.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.