Gübre, Rusya’nın süper güçleri arasına girdi

Gübre, Rusya’nın süper güçleri arasına girdi

Rusya’nın gübre ihracatını sınırlayacağı öğrenildi. Yerli tedarikçileri korumak isteyen Rusya gübre sektöründe sıkı kararlar aldı. Rusya enerji krizinin gübre fiyatlarında yol açtığı yükselişe karşı gübre ihracatına kota getirecek.

A+A-

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin enerji krizi nedeniyle gıda fiyatlarındaki yükselişi frenlemek amacıyla gübre ihracatına 6 ay kota getireceklerini açıkladı.

Bloomberg HT'nin haberine göre söz konusu karar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çiftçileri desteklemek için bir takım önlemler alınacağını belirtmesinin ardından alındı. Interfax’ın haberine göre kota kararı Aralık ayında devreye girecek.

Küresel piyasalarda gübre krizi

Mishustin doğalgaz fiyatlarındaki artışın küresel piyasaları olumsuz etkilediğini, azotlu gübre fiyatlarında yükseliş olabileceğini ve gıda maliyetlerinin de artabileceğini belirterek “bunu önlemek amacıyla ihracata geçici olarak kısıtlama getiriyoruz” ifadesini kullandı.

Mısır gibi çeşitli mahsüller için önemli besin maddesi olan azotlu gübre fiyatları, enerji fiyatlarının üretim maliyetlerini artırmasıyla yükselişte.

Gübre fiyatları rekor kırdı

Green Markets verilerine göre Kuzey Amerika’da gübre fiyatları endeksi geçen ay rekor kırarken Batı Avrupa’da amonyak fiyatları da on yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Çin Gümrük Genel İdaresi önceki günlerde gübre ihracatını denetim altına aldığını duyurmuştu. Geçen ay Fransız çiftçi grupları da gübre fiyatlarının üç misli arttığını belirterek kıtlık yaşanabileceğine dair uyarıda bulunmuştu.

 

Etiketler : , ,