Gümrük vergisi ABD'nin rekabetini azaltır

Gümrük vergisi ABD'nin rekabetini azaltır

ABD'nin en büyük ikinci enerji şirketi Chevron'un Üst Yöneticisi (CEO) John Watson, hükümetin uygulamayı planladığı yeni gümrük vergisi politikalarının ABD'nin rekabetini azaltacağını söyledi

A+A-

ABD'nin en büyük ikinci enerji şirketi Chevron'un Üst Yöneticisi (CEO) John Watson, hükümetin uygulamayı planladığı yeni gümrük vergisi politikalarının ABD'nin rekabetini azaltacağını söyledi.

IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı'nda konuşan Watson, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi ve kurumlar vergisi planlarını değerlendirdi. 

Watson, Trump hükümetinin ABD'nin belirli ülkelerden ithal ettiği mallara gümrük vergisi koymasının Amerikan işletmeleri için olumsuzluklara yol açacağını ve ülkenin rekabet gücünü azaltacağını belirtti. 

Gümrük vergisi planının yürürlüğe konulması durumunda ABD'nin ithal ettiği malların fiyatının artacağına ve bunun Amerikalı tüketicileri olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Watson, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yabancı mallara kepenk indirmek hiç iyi bir fikir değil. Asıl amaç Amerikalı işletmeleri daha rekabetçi yapmak olmalı. Ben uzun zamandır serbest piyasayı destekleyen biri oldum. ABD'yi daha rekabetçi görmek istiyorum, ithal malların üzerine yük bindiren bir şekilde değil."

- "Yüksek kurumlar vergisi rekabeti zorlaştırıyor"

ABD petrol endüstrisinin küresel ekonominin tedarik zincirlerine bağlı olduğunu vurgulayan Watson, yüksek kurumlar vergisinin Amerikalı petrol şirketlerinin yabancı enerji firmalarıyla rekabetini zorlaştırdığını dile getirdi.

Trump'ın ABD'de kurumlar vergisini düşürmeyi kapsayan vergi reformu yasasını desteklediğini bildiren Watson, "Ülkemizin vergi yasası rekabet odaklı değil. Enerji endüstrisi 10 yıldır vergi reformu bekliyor. Şimdi bunun için mecliste iki partili gerekli destek mevcut." yorumunu yaptı. 

Seçim kampanyası sırasında ABD'de kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15-20 bandına çekme vaadinde bulunan Trump'ın başkan seçildiği 8 Kasım 2016 tarihinden bu yana, ABD'li şirketler kurumlar vergisinin düşürülmesine odaklandı. Bu beklentiyle, New York borsasında endeksler, 8 Kasım'dan şu ana kadar yüzde 10'un üzerinde prim yaptı. 

Öte yandan, Trump, ABD'nin Meksika'dan ithal ettiği mallara yüzde 35, Çin'den ithal ettiği mallara da yüzde 45 gümrük vergisi koymayı planladığını açıklamıştı. 

Ayrıca, Trump hükümeti, ABD'ye gelen yasa dışı göçmenlerin önüne geçebilmek için ABD-Meksika sınırına inşa edilmesi planlanan duvarın maliyetinin Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 20 vergi uygulanarak karşılanabileceğini duyurmuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.