GÜNDEM - Erdoğan'n Ukrayna ziyareti ve TCMB faiz kararı izlenecek

GÜNDEM - Erdoğan'n Ukrayna ziyareti ve TCMB faiz kararı izlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, yurt içinde en önemli gündem maddeleri olacak.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, yurt içinde en önemli gündem maddeleri olacak.Yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon rakamları ve ABD verileri izlenecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kanada Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Judy Sgro, Kanada Parlamentosu’nun Uluslararası Ticaret Komitesinin Ekim ayı başlarında Tayvan’ı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kosova-Sırbistan arasındaki gerilime değinerek, “İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır” dedi.

Fitch Ratings, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşu, Ukrayna'nın geçtiğimiz hafta dış borcunu yeniden yapılandırması sonrasında kredi notunu "Sınırlı Temerrüt-RD" seviyesinden "CC"ye yükseltti.

Çin'de COVID-19 vaka sayısı alınan karantina, kapatma tedbirlerine rağmen artmaya devam ediyor.

Goldman Sachs Group ve Nomura Holdings, Çin'in bazı kesimlerinde yaşanan enerji tedarik sorunlarının, yetersizliklerinin ekonomik görünümde belirsizliği artırdığına işaret ederek Çin için GSYH büyüme tahminlerini düşürdüler.

ABD ve Tayvan, resmi ticaret müzakerelerinin başlatılması için anlaştılar. Yapılan açıklamada, "ekonomik açıdan anlamlı sonuçlar" ortaya koyan bir anlaşmaya varmak istenildiği vurgulandı.

Fed uzmanları, Fed'in elinde tuttuğu 8 trilyon doları aşan büyüklükteki tahvil portföyünden net gelirinin önümüzdeki aylarda negatife dönmesini beklediklerini ifade ettiler.

-Yurt İçi Gündem-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna’nın Lviv kentinde bir araya gelecek.

TCMB, uluslararası yatırım pozisyonu raporunu yayımlayacak (10.00). 

Haftanın en önemli gündemi olan TCMB faiz kararı açıklanacak. TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 7 toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı. ForeksHaber anketine katılan analistlerin tamamı faizde bir değişiklik olmayacağını belirttiler. Yıl sonu için tahminler de faizin yüzde 14,00 olarak kalacağı yönünde oluştu (14.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

-Yurt Dışı Gündem-

Avrupa'da günün ilk verileri Hollanda işsizlik, Almanya istihdam ve İsviçre ticaret olacak (07.30, 09.00). 

Filipinler Merkez Bankası(BSP) faiz kararını açıklanacak. BSP, Mayıs ayında başladığı faiz artırımlarında üç toplantıda 125 baz puan artışa gitti. Bugün de faizde 50 baz puan artışa daha gidileceği tahmin ediliyor (10.00).

Euro Bölgesi için nihai enflasyon rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi enflasyonu öncü verilerle aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 8,9 artış göstermişti (12.00).

Aynı saatte Bölgenin inşaat üretimi rakamları da gelecek. 

ABD'de yakından takip edilen bölgesel endekslerden Philadelphia Fed iş koşulları endeksi açıklanacak. Endeks en son -12,3 seviyesine gerilemişti (15.30).

Aynı saatte takip edilecek diğer veri haftalık işsizlik başvuruları olacak.

Kanada'dan üretici fiyatları rakamları da ABD verileriyle birlikte ekranlara düşecek. Ülkede üretici fiyatları en son aylık yüzde 1,1 düşerken, hammadde fiyatlarında düşüş yüzde 0,1 olmuştu. 

Şili'de ikinci çeyrek döneme ilişkin GSYH rakamları açıklanacak. İlk çeyrekte dönemsel olarak yüzde 0,8 daralma yaşanırken, yıllık yüzde 7,2 büyüme gerçekmeşmişti (15.30).

ABD'nin diğer verileri ikinci el konut satışları, Conferance Board öncü göstergeler endeksi ve doğal gaz stokları olacak (17.00, 17.30). 

Kanada Hazinesi, 3 yıllık tahvil ihracına çıkacak. Bir önceki ihalede ortalama faiz yüzde 3,224 olmuştu (19.00).