GÜNDEM - İngiltere ve Almanya enflasyonu izlenecek

GÜNDEM - İngiltere ve Almanya enflasyonu izlenecek

Bugün piyasalar özellikle Avrupa piyasalarından gelecek verilere odaklanacak. İngiltere ve Almanya'dan gelecek enflasyon rakamları yakından takip edilecek.

A+A-

Bugün piyasalar özellikle Avrupa piyasalarından gelecek verilere odaklanacak. İngiltere ve Almanya'dan gelecek enflasyon rakamları yakından takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar..

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin Türkiye Raporu’na tepki gösterdi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Faiz oranları 1 yıl vadeli için yüzde 3,85, 5 yıl vade için yüzde 4,65 olarak uygulanmaya devam edecek. Piyasa beklentisi de faizin değişmeyeceği yönündeydi.

Japonya'nın ihracatı Eylül ayında da arttı. Son 7 aydır artış gösteren ihracat Eylül ayında geçen yılın aynı döneminin yüzde 13,0 üzerine çıktı.

Çin'de yeni konutlar için ortalama fiyat Mart 2015'ten bu yana ilk kez düştü. Eylül ayında ortalama fiyat bir önceki aya göre yüzde 0,08 geriledi. Ağustos ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,16 yükselmişti.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), aralarında Türkiye'nin de olduğu 5 ülkeden yapılan alüminyum folyo ithalatının Amerikalı üreticilere zarar verdiği tespitinde bulundu.

-Yurt İçi Gündem..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin sunumunu yapacak (13.00).

TBMM Genel Kurulunda, Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak.

TÜİK, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi raporunu yayımlayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dış borç ve alacak stoku rakamlarını yayımlayacak (17.30).

-Yurt Dışı Piyasalar..

Avrupa piyasaları İngiltere ve Almanya'dan gelecek önemli verilerle güne başlayacak. Almanya'da üretici fiyatları, GFK Tüketici Güveni, İngiltere'de tüketici, üretici ve perakende fiyatları verileri takip edilecek (09.00).

İngiltere'de tüketici fiyatlarına piyasaların beklentisi aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,2 artış olacağı yönünde oluştu. Bir önceki enflasyon rakamı aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 3,2 artış olmuştu. Çekirdek tüketici fiyatlarında ise aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 3,0 artış tahmin ediliyor. Üretici çıktı fiyatları beklentisi aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 6,7, girdi fiyatları aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 11,6 artış yönünde oluştu. Almanya'da geçen ay 1974 yılından bu yana en yüksek seviyesini göre üretici fiyatlarının yeni bir zirve yaparak yıllık yüzde 12,7'ye çıkması bekleniyor. Aylık artış tahmini ise yüzde 1,0.

Avrupa'nın gün içindeki diğer önemli verisi Euro Bölgesi final tüketici fiyatları olacak. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 3,4 artmıştı.

ABD'de MBA mortgage verileri (14.00) ve DoE petrol stokları (17.00) dışında önemli bir veri bulunmuyor. 20 Yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor.

Günün konuşma yapacak yetkilileri BoE'den Sarah Breeden (15.00), Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Atlanta Fed Başkanı Rapheal Bostic (19.00) ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard (20.45) olacak.

ABD'de ayrıca "Bej Kitap (Beige Book)" raporu açıklanacak (21.00).