GÜNDEM - Kabine, KKO ve ifo izlenecek

GÜNDEM - Kabine, KKO ve ifo izlenecek

Haftanın ilk günü Kabine toplantısı ve kapasite kullanım oranı yurt içinde takip edilecek önemli gündem maddeleri olacak. Yurt dışında Almanya'dan gelecen Ifo verileri izlenecek.

A+A-

Haftanın ilk günü Kabine toplantısı ve kapasite kullanım oranı yurt içinde takip edilecek önemli gündem maddeleri olacak. Yurt dışında Almanya'dan gelecen Ifo verileri izlenecek.

-Öne Çıkan Başlıklar..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala olayıyla ilgili açıklama yapan 10 ülkenin büyükelçileri konusuna değinerek, "Kavala, Kavala. Yahu Kavala dediğin Saroz'un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil, Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki bazı uçakların modernize edilmesi için teknik çalışma başlatıldı. Süreci takip ediyoruz" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi. S&P, Türkiye'nin kredi notunu "Durağan" görünüm ile "B+" seviyesinde tuttu.

Dolar/TL, Asya piyasalarında 9,8485 ile yeni zirvesini gördü.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını yakında azaltmaya başlaması gerektiğini, ancak faiz arttırmak için henüz erken olduğunu söyledi. Powell, buna gerekçe olarak istihdamın hala düşük olmasını ve yüksek enflasyonun önümüzdeki yıl düşme ihtimalini gösterdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, sosyal altyapı paketi konusunda Kongre'nin bir anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Jenet Yellen, sosyal altyapı paketine kaynak oluşturmak için Amerika'nın seçenekleri olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Jerome Powell'ın Fed Başkanlığı döneminde ABD'de finansal kuruluşlara yönelik düzenleme ve denetimlerin kayda değer şekilde güçlendirildiğini savundu. Yellen, Başkan Biden'in 'Yeniden Daha İyi Yapılanma'' yasa tasarısını hayata geçirmek için gerekli geliri toplamanın farklı yolları olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden'in dün akşam Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Demokrat Senatör Joe Munchin ile yaptığı görüşmede "Yeniden Daha İyi Yapılanma" planı üzerinde ilerleme sağlandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poors (S&P)ve Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I, İtalya'nın kredi notunu teyit ederken, görünümünü yükselttiler.

China Evergrande Group'un tahvil yatırımcılarının bir kısmı, 23 Eylül'de yapılması gereken ABD Doları cinsinden tahvil kupon ödemesini geçtiğimiz Cumartesi sona eren 30 günlük bekleme döneminde aldılar.

Twitter'ın kurucusu ve kriptoparaların önde gelen bir savuncusu olan Jack Dorsey, ABD'de enflasyondaki yükselişin kayda değer şekilde kötüleşeceğini savundu.

DoubLine Capital Başkanı Jeffrey Gundlach, ABD Doları'nın önde gelen para birimleri karşısındaki değerinin tepe noktasını gördüğünü ve ABD Doları'nın buradan aşağı geleceğini savundu.

-Yurt İçi Gündem..

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün önemli gündem maddeleriyle toplanacak.Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İstanmeyen adam" ilan edeceğiz dediği, Osman Kavala çağrısına imza atan 10 büyükelçinin durumu ele alınacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19 salgınında gelinen nokta ile ilgili bir sunum yapması bekleniyor.

Terörle mücadele konusu da gündem maddeleri arasında yer alacak. Ayrıca bu ayın sonunda İtalya'nın başkenti Roma'da toplanacak olan G20 Liderler Zirvesi öncesi son hazırlıklar ele alınacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranı rakamları açıklanacak (10.00). Geçen ay Reel Kesim Güven Endeksi 113,4, kapasite kullanım oranı yüzde 78,1 olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Ekim ayına ilişkin Sektörel Güven Endeksleri, yılın 2.çeyrek dönemi için bitkisel üretim tahminlerini ve Eylül ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini yayımlayacak (10.00).

-Yurt Dışı Gündem..

Almanya'da en önemli veri Ekonomi Araştırma Enstitüsü(Ifo) tarafından açıklanacak. Ifo İş Ortamı Endeksi geçen ay 98,8, Cari Durum Endeksi100,4 seviyesinde gelmişti. Piyasa beklentisi aynı sarıyla 97,9 ve 99,4 şeklinde oluştu.

ABD'de Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi (15.30) ve Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi (17.30) verileri izlenecek.