GÜNDEM - Türkiye'de güven endeksleri Almanya'da ifo izlenecek

GÜNDEM - Türkiye'de güven endeksleri Almanya'da ifo izlenecek

Türkiye'de güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı, Almanya'da Ifo, ABD'de tahvil ihalesi izlenecek

A+A-

Yurt içinde güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı, yurt dışında Almanya Ifo endeksleri ile ABD tahvil ihalesi öne çıkıyor.

-Öne Çıkan Başlıklar-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğunu ve bir resesyon riskinin bilincinde olduklarını belirtirken, bir daralmanın kaçınılmaz olmadığını vurguladı. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, faiz oranlarını enflasyon yüzde 2 hedefine geri gelene kadar yükselteceklerini söyledi. 

Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Almanya'da sanayi şirketlerinin bir kısmının hızla yükselen enerji fiyatları karşısında üretimlerini kıstıklarını duyurdu. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, ECB'nin Eylül ayında yeni bir büyük faiz artırımı yapıp yapmamaya karar vermeden önce ekonomik durumu değerlendireceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı. Ultra düşük faiz oranlarının sona erdirilmesi daha kararlı bir isim üyeler arasına katıldı.

REDD'in haberine göre Çin hükümeti aralarında China Evergrande Group'un da olduğu bir düzineden fazla gayrimenkul geliştirme şirketini desteklemek için 300 milyar yuan (44 milyar dolar) büyüklüğünde bir gayrimenkul fonu kurmayı planlıyor.

Sky News'un haberine göre İngiltere'nin en büyük bankalarından biri olan Barclays, kriptopara şirketi Copper'dan 2 milyar dolara varan tutarda hisse alacak. 

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacak. Hizmet sektörü güven endeksi en son yüzde 1,7 düşüşle 119,6 puana inmişti (10.00). 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerini duyuracak. Kapasite kullanım oranı en son 77,6, reel kesim güven endeksi 106,4 seviyesinde açıklanmıştı (10.00).

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Avustralya
---------------

Günün ilk önemli verisi Singapur'un enflasyon rakamları olacak. Enflasyon en son yüzde 5,6 seviyesine çıkınca ülkenin merkez bankası konumundaki Singapur Para Otoritesi, para politikasında sıkılaştırmaya gitmişti (08.00). 

Tayvan'ın sanayi üretimi, toptan ve perakende satışları aynı saatte açıklanacak (11.00).

Hong Kong'un dış ticaret rakamları yayımlanacak (11.30).

Kazakistan Merkez Bankası(NBKZ) faiz kararını açıklayacak. 2021 yılı Temmuz ayından bu yana 6 faiz artışı gerçekleştiren NBKZ, son toplantısında faizi yüzde 14,00 olarak korumuştu (12.00). 

Avrupa
------

Günün en önemli verisi olan Almanya Ifo endeksleri açıklanacak. Bir önceki dönem Alman düşünce kuruluşu Ifo'nun açıkladığı iş ortamı endeksi 92,3, cari durum endeksi 99,3 ve beklenti endeksi 85,8 seviyesinde açıklanmıştı (11.00). 

Amerika
-------

Meksika'da ekonominin hareketliliğini gösteren aktivite endeksi açıklanacak. Ekonomik aktivite endeksi en son aylık yüzde 1,1, yıllık yüzde 1,3 yukarı gelmişti (14.00). 

Brezilya'da FGV düşünce kuruluşu tarafından hesaplanan tüketici güven endeksi açıklanacak. Endeks en son 79,0 seviyesinde açıklandı (14.00). 

ABD'de iki bölgesel fed tarafından açıklanacak endeksler takip edilecek. Chicago Fed ulusal aktivite endeksini, Dallas Fed Teksas imalat aktivite endeksini yayınmayacak (15.30, 17.30). 

ABD'nin 2 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor. En son 2 yıllık tahvilin ortalama faizi yüzde 3,084 seviyesine çıkmıştı (20.00). 

İlgili Haberler