Güney Afrikalılar İngiliz Kralı'nın asasındaki elması geri istiyor

Güney Afrikalılar İngiliz Kralı'nın asasındaki elması geri istiyor

"Afrika'nın Yıldızı" olarak bilinen elmas, Cumartesi günü Kral Charles III'ün taç giyme töreninde taşıyacağı asada bulunuyor

A+A-

Güney Afrikalılar 20'nci yüzyılın başlarında ülkelerinden çalınıp İngiltere'ye götürülen ve bugün krallık envanterinde olan dünyanın en büyük elmasının geri verilmesini talep ediyor. "Afrika'nın Yıldızı" olarak bilinen elmas, Cumartesi günü Kral Charles III'ün taç giyme töreninde taşıyacağı asayı süslüyor.

1905 yılında Güney Afrika'da keşfedilen ve 530 karat ağırlığındaki elmas, o dönemde İngiliz sömürgesi olan ülkenin sömürge hükümeti tarafından İngiliz monarşisine sunulmuştu. Şimdi, sömürge dönemlerinde yağmalanan sanat eserleri ve eserlerin iade edilmesi konusunda dünya çapında bir tartışma yaşanırken, bazı Güney Afrikalılar, elmasın geri getirilmesini talep ediyor.

Johannesburg'daki bir avukat ve aktivist olan Mothusi Kamanga, "Elmasın Güney Afrika'ya gelmesi gerekiyor. Gururumuz, mirasımız ve kültürümüzün bir simgesi olmalı" dedi ve elmasın iadesi için başlatılan ve yaklaşık 8.000 imza toplayan bir çevrimiçi dilekçeyi desteklediğini belirtti.

Resmi olarak Cullinan I olarak adlandırılan elmas, Pretoria yakınlarında çıkarılan 3.100 karatlık Cullinan elmasından kesildi.. Aynı taştan kesilen daha küçük bir elmas olan Cullinan II ise, İngiliz hükümdarların törensel etkinliklerde taktığı İmparatorluk Devlet Tacı'nda yer alıyor. Her iki elmas da Londra Kulesi'ndeki diğer taç mücevherleriyle birlikte muhafaza ediliyor. Bir insan yumruğu büyüklüğünde olan Cullinan elmasının bir replikası, Cape Town Elmas Müzesi'nde sergileniyor

İlgili Haberler