Güney Afrika'nın kredi notu 'çöp' oldu

Güney Afrika'nın kredi notu 'çöp' oldu

Standard & Poor`s, Güney Afrika`nın kredi notunu çöp seviyeye düşürdü.

A+A-

Siyasi çalkantıların yıllardır devam ettiği Güney Afrika için yatırım çevreleri gelecek ayki kongre seçiminde ismi skandallarla anılan Başkan Jacob Zuma'nın halefinin kim olacağı sorusuna odaklanırken Standard&Poor's, kredi notunu çöp seviyeye düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu BBB'den BB+'ya çekti.

Öte yandan Moody's, kredi notunu 'Baa3' olarak teyit etse de negatif izlemeyle olası bir indirimi masada tutuyor.

Fitch Ratings ise geçen haftaki açıklamasında parti kongresindeki sonuçlarında ülkenin yeni başkanın kim olacağını görmek için beklemede olacaklarını ifade etmişti.

SERT SATIŞ GELEBİLİR

Societe Generale'in analizine göre Güney Afrika, Moody's'teki yatırım yapılabilir seviye notunu kaybederse 7 milyar dolar ile 16 milyar dolarlık bir yerel tahvil satışı daha yaşanabilir. Son durumda ise Güney Afrika Randı, Cuma gününe göre dolar karşısında yüzde 0,50 değer kazanıyor. 

GÜNEY AFRİKA'DA NELER OLUYOR?

Güney Afrika'yı takip eden analister Başkan Yardımcısı Cyril Ramaphosa'nın Jacob Zuma yerine öne çıktığını ifade ediyor ve bu durumun uluslararası yatırımcılar tarafında pozitif olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor. Ramaphosa, ekonomik reformları hızlandırma yanlısı görüşleri ve rüşvete karşı açıklamalarıyla biliniyor.

Bir diğer aday ise Zuma'nın eski eşi, Nkosazana Dlamini-Zuma.

Zuma'nın başkanlık dönemi ise resmi olarak 2019'a kadar devam ediyor.

Zuma, kendisi için parlamentoda yapılan güven oylamasından az bir farkla da olsa sekizinci kez başarıyla çıkarak görevinde kalmıştı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.