Güney Kore'de seçimi muhafazakârlar kazandı

Güney Kore'de seçimi muhafazakârlar kazandı

Güney Kore’de iktidar el değiştirdi.

A+A-

Bloomberg'in haberine göre Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore’de seçimleri yolsuzluğa karşı yürüttüğü soruşturmalarla popülarite kazanan eski başsavcı Yoon Suk-Yeol kazandı.

Kıyasıya geçen yarış genel seçimler tarihinin en düşük farkıyla sona erdi. Oyların yüzde 48,6’sını alan Yoon, rakibinin yalnızca 0,8 puan önünde kaldı.

Yeni başkan Çin’e ve Kuzey Kore’ye karşı şahin tutumuyla biliniyor. Kuzey Kore’ye yakın ve somut tehlike arz ettiği takdirde önleyici saldırı yapılması gerektiğini savunuyor. Önceki başkan Moon ise Pyongyang’la ‘barış’ politikası güdüyordu. Kim Yong-un’un liderliğindeki Kuzey’in son aylarda füze denemelerini sıklaştırdığı düşünülürse, önümüzdeki dönemde yarımadada gerilimin yükselme ihtimali az değil.

Çin'e karşı denge politikası değişebilir

Diğer taraftan Güney Kore’nin eski başkan Moon döneminde Çin’e karşı yürüttüğü denge politikasını terk etme ihtimali var.

Yoon, Pekin’in son derece büyük öfkeyle karşı çıktığı Thaad füzelerine daha fazla ev sahipliği yapmak konusunda istekli. Çin’in kuzeyindeki olası füze atışlarını izleme ve tespit kabiliyetine sahip Thaad sistemi altı sene önce Güney Kore topraklarına yerleştirilmiş, fakat Pekin’in tepkisi üzerine sınırlı tutulmuştu.

Çin’e karşı Japonya, ABD, Avustralya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin düzenlediği donanma tatbikatlarına Güney Kore’nin de iştirak etme ihtimali doğdu. Seul yönetimi, Çin’le ilişkilerdeki denge politikası gereği bu tatbikatlarda boy göstermekten çekiniyordu.

Gelir adaletsizliği kritik sorunlardan

Çiçeği burnunda lideri bekleyen en büyük sorun gelir dağılımı adaletsizliği. Squid Game gibi dizilere kaynaklık eden büyük sorun giderek ağırlaşıyor. Hanehalkı borç yükü gayrisafi yurtiçi hasıladan fazla. Son dört yılda Seul’de ev fiyatları katlandı. Reel gelir ise geniş halk yığınlar için yerinde saydı.

Bu çerçevede Moon’un uyguladığı sosyal politikaların başarısızlığa uğramış olması seçimlerin kaybedilmesinde temel etkenlerden biri. Yoon’un reçetesi ise büyüme, bu doğrultuda hükümetin Chaebol olarak adlandırılan büyük holdingler ile barışması bekleniyor.

Kurumlar vergisinde indirim bekleniyor

Güney Kore ekonomisinin omurgasını Samsung, LG, Hyundai gibi büyük gruplar oluşturuyor. Bu grupların rekabet ve verimliliği bozup bozmadığı ülkedeki en ateşli tartışmaların başında geliyor.

Analistler önümüzdeki dönemde kurumlar vergisinde indirim bekliyor. Moon döneminde getirilen yüzde 25 oranındaki sermaye kazanç vergisinin kaldırılabileceği konuşuluyor. Yoon’un piyasa dostu politikalar izleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Nitekim zafer konuşmasından öne çıkan cümleler arasında en dikkat çekeni, "Özel sektöre ağırlık vererek istihdam ve büyüye yaratacağım" ifadesi oldu.

Bu arada küresel risk iştahının da açık olduğu günde Seul Borsası yılın en yüksek primini yaptı. İnşaat, enerji, teknoloji ve savunma hisseleri kazançlara öncülük etti. Büyük gruplara net fon girişleri dikkat çekti.

Nükleer hisseleri sandık sonucuyla yükseldi

Diğer taraftan Yoon’un galibiyeti nükleer enerji hisselerinde de sıçramaya yol açtı.

Güney Kore’de de halkın ve iş dünyasının başlıca dertleri arasında elektrik maliyetleri bulunuyor. Yeni başkan elektrik ihtiyacının yüzde 30’unun nükleer reaktörler aracılığıyla karşılanmasını savunuyor. Mevcut iktidar ise nükleer santrallerin zamanla devre dışı bırakılmasından yanaydı.

Güney Kore nükleer enerji alanında ileri ülkeler sınıfında yer alıyor.

İlgili Haberler