Güney Kore'nin ihracatındaki düşüş yedinci aya taşındı

Güney Kore'nin ihracatındaki düşüş yedinci aya taşındı

Güney Kore'nin ihracatı Nisan ayında yedinci ay üst üste düşerek son üç yılın en uzun kayıp serisini yaşarken, Çin'e yapılan satışlardaki düşüşün sürmesi küresel talepteki zayıflığın ekonomi üzerinde yarattığı baskının devam ettiğine işaret etti.

A+A-

Güney Kore malları ve özellikle de çipler için önemli bir pazar olan Çin ekonomisinin Aralık ayında yeniden açılmasına rağmen yaşanan bu gerileme, COVID-19 sonrası güçlü bir canlanma için çabalayan politika yapıcıların önündeki zorlukları artırıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin denizaşırı satışları Şubat ayındaki %13,6'lık düşüşün ardından Nisan ayında yıllık bazda %14,2 azalarak 49,62 milyar dolara geriledi ve Reuters anketinde öngörülen %13,5'lik düşüşle karşılaştırıldı.

Bu, son üç ayın en kötü düşüşü oldu ve yavaşlayan küresel büyümenin ardından tüm silindirleri ateşlemekte zorlanan bir yerel ekonominin son işaretlerini güçlendirdi.

Veriler incelendiğinde Çin'e yapılan ihracatın %26,5 düşüşle art arda 11. ayında da gerilediği, Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan ihracatın ise %4,4 düşüşle son üç aydaki ilk daralmasını yaşadığı görülüyor. Avrupa Birliği'ne yapılan sevkiyatlar ise %9,9 arttı.

Ürün bazında, yarı iletken ihracatı %41,0 düşerek kayıplarını dokuzuncu aya taşıdı. Petrol ürünleri %27,3 düşerken, otomobiller %40,3 arttı.

Ticaret bakanlığı yaptığı açıklamada, düşüşün küresel ekonomik toparlanmadaki gecikme ve yarı iletken endüstrisindeki zayıflıktan kaynaklandığını, ayrıca daha az çalışma günü ve yüksek baz etkilerinin de olduğunu söyledi.

Nisan ayında ithalat, Mart ayındaki %6,4'lük düşüşün ardından %13,3 azalarak 52,23 milyar dolara geriledi ve ekonomistler tarafından beklenen %10,6'lık düşüşten de hızlı gerçekleşti. Bu, Ağustos 2020'den bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

Sonuç olarak ülke Nisan ayında 2,62 milyar dolar ticaret açığı vererek ihracata dayalı ekonominin aylık ticaret açığı verdiği üst üste 14. ay olurken, bu rakam Haziran ayından bu yana görülen en küçük açık oldu.

İlgili Haberler