Günün beklentileri- 15 Haziran

Günün beklentileri- 15 Haziran

Hafta sonu yaşanan gelişmeler, bugün yurt içi ve yurt dışından açıklanacak veriler ve İkon Menkul'ün değerlendirmeleri

A+A-

ABD
ABD Borsaları Negatif Kapattı...
ABD Borsaları, Üretici Fiyat Endeksi'ndeki artışa rağmen Yunanistan belirsizliği ile haftanın son işlem gününü negatif kapattı. Gün sonunda; S&P 500 %0.70 aşağıda 2094, NASDAQ %0.62 ekside 5051 ve Dow Jones %0.78 negatif 17.898 seviyesinden kapattı.

S&P 500 Futures Kontratına Teknik Açıdan Bakıldığında; SP500 Kontratı’nda Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşamamasının etkisiyle düşüşler görülüyor. Gün için de takip edeceğimiz ABD Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanım Oranları’nın da beklenti altında kalması durumunda düşüş devam edebilir.
Teknik olarak baktığımızda: düşüşlerle, yükselen fiyat kanalının desteği test ediliyor. Bu desteğin kırılması halinde satış baskısı artabilir. Bu durumda 2074 ve 2065 destekleri hedeflenebilir. Kanal desteğinin çalışmasıyla görülebilecek yükselişte ise 2084 ve 2094 dirençleri izlenebilir.
Destekler: Kanal Desteği-2074-2065
Dirençler: 2084-2094-2108

Kanada İmalat Satışları Açıklanacak...
TSİ 15:30'da açıklanacak mayıs ayına ilişkin Kanada İmalat Satışları'nda %0.5 seviyesinde daralma bekleniyor. Bir önceki veride %2.9 düzeyinde büyüme gerçekleşmişti. İmalatçılar tarafından yapılan nakliyatların toplam değerini belirleyen verinin beklenti üzerinde gelmesi halinde Kanada Doları değer kazanabilir.
ABD'de Sanayi Verilerini İzleyeceğiz...
TSİ 16:15'de izleyeceğimiz mayıs ayına ilişkin ABD Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi'nde %0.3 seviyesinde artış bekleniyor. Kapasite Kullanım Oranı'nın da hafif artarak %78.3 düzeyine çıkması bekleniyor. Verilerin beklenti altında kalması halinde Dolar'da değer kayıpları görülebilir.
AVRUPA
Avrupa Borsaları Ekside Kapattı...
Avrupa Borsaları da, Yunanistan belirsizliği ile haftanın son işlem gününü ekside kapattı. Gün sonunda; CAC 40 %1.41 negatif 4901, FTSE 100 %0.90 aşağıda 6784, DAX30 ise %1.20 ekside 11196 seviyesinden kapattı.
Yunanistan Müzakerelerinden Anlaşma Çıkmadı...
Yunanistan ile kreditörler arasında Brüksel'de pazar günü yapılan görüşmeden anlaşma çıkmadı. Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Biraz ilerleme sağlansa da, bu toplantıda ihtiyaç duyulan son adım atılamadı, artık görüşmeler Eurogroup'da sürecek" denildi. Eurogroup toplantısının 18 haziranda Lüksemburg'da yapılacağını belirtelim. Toplantıdan anlaşmazlık çıkması sonrası piyasa açılışında Euro aleyhine gapler oluştu.
İsviçre'de Perakende Satışlar ve ÜFE Açıklanacak...

TSİ 10:15'de açıklanacak mayıs ayına ilişkin İsviçre Perakende Satışlar'da %2.2 seviyesinde daralma bekleniyor. Aynı saatte izleyeceğimiz Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) ise, aylık bazda %0.1 düzeyinde artış bekleniyor. Bir önceki veride Perakende Satışlar'da %2.8 seviyesinde, ÜFE'de ise %2.1 düzeyinde daralma olmuştu. Verilerin beklenti üzerinde gelmesi durumunda Frank değer kazanabilir.
Euro Bölgesi Ticaret Dengesi'ni İzleyeceğiz...
TSİ 12:00'da izleyeceğimiz nisan ayına ilişkin Euro Bölgesi Ticaret Dengesi'nde, bir önceki veride 23.4B Euro fazla vermişti. İhracat ve İthalat arasındaki değer farklılığını belirleyen veride, ticaret fazlasının artması durumunda Euro lehine işlemler gerçekleşebilir.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi Konuşacak...
TSİ 16:00'da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin, varlık alım programının sonuçlarına ve Yunanistan'ın durumuna ilişkin açıklamalarda bulunması bekleniyor. Draghi bir önceki konuşmasında, varlık alım programının iyi gittiğini, büyüme ve enflasyonun önümüzdeki üç yılda yukarı yönde hareket edeceğini ifade etmişti. Draghi'nin konuşması sırasında Euro paritelerinde dalgalanmanın artabileceğini belirtelim.
ASYA
Asya Borsaları Dalgalı Seyrediyor...
Asya Borsaları, önemli ekonomik verinin olmadığı haftanın ilk işlem gününde dalgalı seyrediyor. Rapor yazıldığı sırada; Nikkei %0.54 artıda, Shangai %1.54 negatif, Hang Seng ise %1.39 yukarıda seyrediyordu.
USDJPY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak; Asya seansında Japonya’da önemli ekonomik veri açıklanmadı ve USDJPY paritesinde 123.30 seviyesinde işlemler görüldü. ABD tarafında ise gün içinde Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Verilerin beklenti üzerinde gelmesi halinde parite de yukarı yönlü seyir izlenebilir.
Teknik olarak baktığımızda: 118.88-125.85 FİBO %50 düzeltmesi yapıldıktan sonra parite yönünü tekrar yukarı çevirdi. Bunu destekler şekilde 4 saatlik 0.02 adımlık Parabolic Sar göstergesinin de al sinyali verdiğini belirtelim. Bu durumda aynı seviyeden geçen FİBO %23.6 ve 124.20 ana direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmede ise 123.30 destek oluşturabilir.
Destekler: 123.30-FİBO %38.2-122.85
Dirençler: 124.20-125.00-125.75
Avustralya Merkez Bankası Başkan Yardımıcısı Kent Konuşacak...
TSİ 10:30'da Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkan Yardımcısı Kent yapacağı açıklamada, ABD FED'in faiz artış sürecinin Avustralya ekonomisini nasıl etkileyebileyeceğine değinmesi bekleniyor. Bir önceki konuşmasında Kent, Avustralya ekonomisinin ülke para biriminin ABD'deki faiz artırımının ardından düşmesi ile 2016 yılında hızlanma gösterebileceğini söylemişti. Konuşma sırasında AUD bacaklı paritelerde dalgalanma görülebilir.
TÜRKİYE
Yurtiçi Piyasalar FİTCH Açıklamalarıyla Ekside kapattı...
Yurtiçi Piyasalar, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu FİTCH'ın açıklamalarıyla haftanın son işlem gününü ekside kapattı. Gün sonunda: BİST 100 Endeksi %0.39 negatif 80.532 puandan, VİOP30 Yakın Vade kontratı ise 200 puan düşüşle 98.700 seviyesinden kapandı.
Türkiye Çeyreklik İşsizlik Ortalaması'nı Takip Edeceğiz.
10:00'da takip edeceğimiz Türkiye Çeyreklik İşsizlik Ortalaması'nda bir önceki veri, %11.2 seviyesinde gerçekleşmişti. İşsiz olup, aktif olarak iş arayan kişilerin toplam çalışanlar içerisindeki oranını gösteren verinin, artması durumunda TL'de değer kayıpları olabilir.
Türkiye Bütçe Dengesi Açıklanacak...
11:00'da mayıs ayına ilişkin Türkiye Bütçe Dengesi açıklanacak. Bir önceki veride 1.38 milyar fazla verilmişti. Devlet'in harcamaları ile gelirleri arasındaki farkı gösteren veride, beklenti üzerinde bir fazla verilmesi halinde TL lehine işlemler gerçekleşebilir.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.