Güven endeksi 6.5 yılın en düşüğünde

Güven endeksi 6.5 yılın en düşüğünde

Siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL'deki değer kaybı ile tüketici güven endeksi Ocak 2009'dan beri en düşük seviyede

A+A-

Tüketici güven endeksi, siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL'deki ciddi değer kaybı nedeniyle Eylül ayında da gerilemesini sürdürerek 58.52 olarak gerçekleşti ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük değerini aldı.

Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Ağustos ayında da bir önceki aya göre yüzde 3.6 gerileyerek 62.35 değerini almıştı. Endeks Eylül'de ise bir önceki aya göre yüzde 6.1 geriledi.

TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Ocak 2009'da görülen 58.3 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Tüketici güven endeksinde düşüş politik alanda tekrar seçim sürecine girilmesi ve artan terör olayları nedeniyle Eylül'de de devam etti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin endişeler ve asıl olarak küresel belirsizliklerin de etkisiyle TL'deki ciddi ve kalıcı değer kaybının yansıdığını görüyoruz. Bu ayın başında açıklanan reel efektif döviz kuru da Ağustos'ta ciddi düşüş kaydetmişti" dedi.

Türkiye'nin fiyat düzeyinin, ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK), Ağustos ayında 95.09'a gerileyerek Nisan 2003'ten beri en düşük değerini aldı.

7 Haziran seçim sonuçlarının ardından AKP Meclis çoğunluğunu kaybederken, Türkiye'de 13 yılın ardından koalisyon senaryoları gündeme gelmiş, ancak görüşmelerde hükümet ortaklığı için anlaşma sağlanamamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 45 günlük sürede hükümetin kurulamaması ve Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini kendisine iade etmesinin ardından, 1 Kasım tarihinde TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermişti.

Verinin alt kalemlerine bakıldığında Eylül'de hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.7, genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 7.2, işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 2.6, tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 18.3 azalış gösterdi.

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.