Güven endeksi Ağustos'ta geriledi

Güven endeksi Ağustos'ta geriledi

Reel kesim güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre 1.7 puan azalarak 103.7 seviyesine geriledi.

A+A-

Reel kesim güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre 1.7 puan azalarak 103.7 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 0.1 puan artarak 103 oldu.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir" denildi.

Reel kesim güven endeksi 2013 ve 2014 yılları boyunca 100 seviyesinin üzerinde kalırken, endeks en son Aralık 2012'de 97.9 seviyesine gerileyerek 100 seviyesinin altına inmişti.

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm; 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.