Aydın Doğan'a 23 yıl hapis istemi

Aydın Doğan'a 23 yıl hapis istemi

Savcı, Aydın Doğan ve Ersin Özince'ye 23 yıla kadar hapis istedi

A+A-

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin kaçakçılık ve örgüt liderliği iddialarıyla 23 yıla kadar hapislerinin istendiği belirtildi.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Sabah, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde yer alan haberlere göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Petrol Ofisi'nde 2001-2007 döneminde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Kaynak belirtilmeyen haberlere göre; o dönem Petrol Ofisi'nin sahibi olan Aydın Doğan hakkında akaryakıt kaçakçılığı örgütünün lideri olduğu iddiasıyla 23 yıla kadar hapis talep edildi. Örgütün diğer liderinin ise Ersin Özince olduğu öne sürüldü.

Star'da yer alan haberde ayrıca İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin örgütlü kaçakçılık suçuna karıştığı iddia ediliyor.

İş Bankası tarafından KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu haberlerin hukuki zemini olmadığı belirtilerek, kendilerine ulaşmış resmi bir tebligat bulunmadığı, banka ve yöneticilerinin haklarının korunması için hukuki yola başvurulacağı belirtildi.

Doğan Grubu'ndan yapılan açıklamada da iddiaların asılsız olduğu belirtilerek, "POAŞ veya herhangi bir akaryakıt şirketinin ithal ettiği petrol ürünleri menşeine bakılmaksızın, hangi ülkeden alınırsa alınsın gümrük vergisine tabi değildir. Sadece katma değer vergisi ödenir. Gümrükte ödenen katma değer vergisi nihai vergi değildir. KDV, nihai olarak, POAŞ merkezinde bayilerden tahsil edilmektedir. Bu tahsilattan, gümrükte ödenen KDV indirilir ve fark devlete ödenir. POAŞ bu şekilde tüm katma değer vergilerini ödemiştir. Dolayısıyla, gümrük vergisi ve KDV kaçakçılığı iddiası tamamen hayali ve gerçek dışıdır" denildi.

Doğan Holding hisseleri günü yüzde 3.57 kayıpla 0.54 liradan tamamlarken; İş Bankası hisseleri ise yüzde 2.11 artışla 4.84 liradan kapandı. BIST-100 endeksi de yüzde 2.53 yükseldi.

Petrol Ofisi'nin Mart 2000'deki özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi İş Bankası ve Doğan Holding konsorsiyumu vermişti. 2002 yılında ise Doğan Holding-İş Bankası ortaklığı kamunun Petrol Ofisi'nde kalan paylarını da satın almıştı. 2005 yılında ise İş Bankası Petrol Ofisi'ndeki paylarını Doğan Holding'e satmıştı.

Doğan Holding ise, Petrol Ofisi'ndeki hisselerini 2010 yılında OMV'ye satmıştı.

Hükümet ile zaman zaman ters düşen Doğan Grubu bugüne kadar birçok kez vergi cezaları ile gündeme gelmişti.

Petrol Ofisi'ne 2007 yılında 985 milyon TL vergi cezası tebliğ edilmiş; indirim sonrası Doğan Holding 275 milyon TL ceza ödemesi yapmıştı. Petrol Ofisi'ne 2009 yılında da kamu ihalelerine bir yıl katılma yasağı gelmişti.

Maliye Bakanlığı tarafından Doğan Holding bünyesindeki Doğan Yayın Holding ve bağlı şirketlerine de 2009 yılında 3.8 milyar lira tutarında vergi cezası kesilmiş, daha sonra uzlaşmaya gidilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut ise, geçtiğimiz aylarda İş Bankası'nın gerekli düzenlemeler yapılarak acilen kamu bankası haline getirilmesi gerektiğini söylemişti.

CHP'nin İş Bankası'nda sahip olduğu yüzde 28.09 paya işaret eden Bulut, bir partinin bankası olamayacağını belirterek, acil bir düzenleme ile bankanın bir kamu bankası haline getirilmesini savunmuştu.

 

»» AYDIN DOĞAN İDDİALARI İÇİN NE DEDİ

»» İŞ BANKASI'NDAN ÖZİNCE İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

»» DOĞAN GRUBU HİSSELERİ DEĞER KAYBEDİYOR

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.