Metro'da bir garip atama

Metro'da bir garip atama

Bir süre önce Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevinden istifa eden Abdulkerim Emek, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su oldu. Emek, Metro’nun sahibi Galip Öztürk’le birlikte örgüt suçlaması ile yargıla

A+A-

Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevinden bir süre önce istifa eden Abdulkerim Emek, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su oldu. Metro tarafından bugün KAP’a gönderilen açıklamaya göre Emek, 28 Mayıs itibarıyla görevine başladı.

Emek, SPK kurul üyeliği ve 2. Başkanlığı görevini yürütürken Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı’na atanmış, atamanın hakkındaki bazı iddialar üzerine gerçekleştiği ileri sürülmüştü. Müsteşar yardımcılığı sırasında, Metro Holding’in sahibi Galip Öztürk hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kurma suçlamasıyla 55 yıldan 155 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada Emek’in de SPK üye ve 2. başkanlığı sırasında SPK kararlarını örgüt lehine etkilediği yer almıştı.

Toplam 70 kişinin yargılandığı davada 59 numaralı Emek için çıkar amaçlı örgütün üyesi olmamakla Soruşturma için 3 Mayıs 2013’te şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan Emek, "suçsuzum" olduğunu ileri sürmüş ve daha sonra Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya istifasını sunmuştu. Emek'in, "Başbakanlık makamını yıpratmamak amacıyla, hakkımdaki her türlü suçlamadan aklanmadan bu makamda kalmam doğru olmaz" diyerek ayrıldığı belirtilmişti.

Savcı tutuklamadı

Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk bir operasyonla gözaltına alınmış ve organize suç örgütü kurmakla suçlanarak tutuklanmıştı. Ardından soruşturmanın genişlemesiyle Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdulkerim Emek de "organize suç örgütü üyesi" şüphesiyle soruşturmaya dahil olmuştu. Emek'in SPK üyeliği sırasında Galip Öztürk'ün borsada yaptığı iddia edilen manipülasyonlara ilişkin kendisine gelen dosyaları hasıraltı ettiği iddiası soruşturulmuştu.

İddiaya göre, Emek görevdeyken SPK müfettişleri Galip Öztürk'ün Van Et isimli şirketiyle ilgili bazı ihbarlar üzerine inceleme yaptı. Dosyada manipülasyon suçlamasına ilişkin tespitler yer aldı. Bu durumda dosyanın Kurul gündemine gelmesi söz konusu oldu. Dosya müfettişler tarafından 2. Başkan Emek'e teslim edildi. Ancak dosya kurul gündemine gelmedi. Emek'in bu dosyayla ilgili işlem yapmayarak dosyayı hasıraltı ettiği iddia edilmişti. Emek, İstanbul'a geldiği dönemde Galip Öztürk'e ait otellerde ücretsiz olarak ağırlandığı yönündeki iddiaları da yalanlayarak kabul etmemişti. Emek’in Beşiktaş adliyesinde "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınmış ancak herkesin tutuklandığı davada serbest bırakılmıştı.

1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen Emek, daha sonra bu davalardan beraat etti. Öztürk hakkındaki ceza ise Yargıtay tarafından kısa bir süre önce onaylanmıştı

Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen Emek’in atanması ile ilgili açıklama :
“Şirketimiz Yönetim Kurulunun 28.05.2014 tarihli kararı ile
Abdulkerim EMEK Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su olarak göreve başlamıştır.

1966 yılı Erzurum doğumlu olan Abdulkerim EMEK, SBF Kamu yönetimi Bölümünde Lisans ve Hull Üniversitesinde işletme bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesinde Doktora eğitimi almıştır.

Sermaye Piyasası Kurulu Üyeliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.”
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.