İlk not uyarısı Fitch'ten geldi

İlk not uyarısı Fitch'ten geldi

Seçim sonrası piyasalardaki iyimser havayı Fitch bozdu. Derecelendirme kuruluşu yaptığı değerlendirmede, gücü genişletme çabasının siyasi tansiyonu artırabileceği uyarısında bulundu

A+A-

Seçim sonrası piyasalardaki iyimser havayı Fitch bozdu. Derecelendirme kuruluşu yaptığı değerlendirmede, Erdoğan'ın cumhurbaşkınlığın güçlerini genişletme çabasının, Türkiye'de politik gerilimin yüksek kalmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Fitch Ratings, açıklamasında Recep Tayyip Erdoğan'ın pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmasının, Türkiye'nin kredi notu profiline yönelik politik riskleri ıslah etmek konusunda çok az şey yaptığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı seçiminin 2. tura kalmamasının olumlu bir sonuç olduğunu ifade eden Fitch, bununla birlikte politik risklerin, sermaye girişlerini cesaretsizleştirme ve politika öngörülebilirliğini azaltma gibi potansiyel etkilerle, Türkiye'nin kredi notu üzerinde ağırlık yaratabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye'de seçim maratonunun tamamlanmadığını hatırlatan Fitch, Haziran 2015'de parlamento seçimlerinimn yapılacağına işaret etti. Fitch, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak yetkilerini genişletme arayışının bu süreçte politik gerilimin büyük olasılıkla yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtti.  

Uluslararası derecelendirme kuruluşunun yaptığı seçim değerlendirmesinden başlıklar şöyle:

- Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının gücünü genişletme çabası Türkiye'de politik gerilimin yüksek kalmasına neden olabilir.

- Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerindeki faiz indirme baskısı bankanın güvenirliğine zarar verebilir.

- Jeopolitik sorunlar Türkiye ekonomisi üzerinde baskı yaratıyor.

- İhracat artışı güçlü oldu. Cari açık düzeliyor ve kredi artışı zayıfladı.

- Siyasi riskler Türkiye için negatif bir derecelendirme baskısına yol açabilir

- Siyasi riskler Türkiye'nin kredi notu üzerinde baskı oluşturuyor

- Erdoğan'ın kazanmasının ardından Türkiye'de siyasi risk halen yüksek

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.