Hükümet HSYK'nın Danıştay ayağını da kaybetti

Hükümet HSYK'nın Danıştay ayağını da kaybetti

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için 12 Ekim'de yapılacak kritik seçimlerin önemli ayaklarından biri olan Danıştay'daki iki üye için yapılan seçimi hükümetin desteklediği adaylar kazanamadı.

A+A-

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için 12 Ekim'de yapılacak kritik seçimlerin önemli ayaklarından biri olan Danıştay'daki iki üye için yapılan seçimi hükümetin desteklediği adaylar kazanamadı. Böylece toplam 22 üyeden oluşan HSYK için şu ana kadar belirlenen 5 üye de hükümetin desteklediği adaylardan çıkmamış oldu.

HSYK'ya göndermek üzere Yargıtay'da üç üye için geçen hafta yapılan seçimde de hükümetin desteklediği adaylar kazanamamıştı.

Yargıdaki hakim ve savcı atamaları ile yüksek yargıya üye seçimini gerçekleştiren, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul işlemlerini yapan, disiplin soruşturmalarını yürüten HSYK için seçimler 12 Ekim'de yapılacak. Yargının Gülen cemaatinin kontrolü altında olduğunu savunan hükümet, kendisine yakın hakim ve savcıların HSYK'ya seçilmesini sağlamaya çalışıyor.

Danıştay'daki seçimi Taci Bayhan ile Şaban Işık'ın kazandığını belirteren bazı kaynaklar, "Hükümet başka iki ismi destekliyordu ama o adaylar kazanamadı" dedi.

HSYK'nın toplam 22 üyesi bulunurken, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun iki doğal üyesi olarak görev yapıyor; dört üye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacak. Öte yandan, HSYK'ya bir üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek.

Kalan 15 üyeden üçü Yargıtay'dan, ikisi Danıştay'dan ve 10'u da adli-idari yargıdan gelecek. Hükümetin desteklediği üyelerin çoğunluğu sağlayabilmesi için Yargıtay, Danıştay ya da adli-idari yargıdan gelecek üyeler büyük önem taşıyor.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HSYK için yapılan seçimleri değerlendirirken, "17-25 Aralık operasyonunu gerçekleştirenler, HSYK'da bazı kirli birleşmelerle yargıyı kontrolleri altına almak istiyorlar. Bu seçimlerden eğer paralel yapı galip çıkarsa biz de buna misilleme yaparız. Bu seçimleri geçersiz kabul ederiz" dedi.

Hükümet, Fethullah Gülen cemaati ile mücadelesinde önemli bir kale olarak gördüğü HSYK için Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde hakim ve savcılara ücret zammı dahil olmak üzere bazı iyileştirmeleri içeren yasa teklifini TBMM'ye sunmuştu. Teklifin görüşmelerine HSYK seçimleri sonrasında başlanması bekleniyor.

HSYK seçiminde hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'nun yanı sıra Yargıçlar Sendikası ve YARSAV'ın oluşturduğu ortak liste ile aralarında Gülen cemaatine yakın hakim ve savcıların da olduğu bağımsız toplam 64 hakim ve savcı yarışacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.