Bir banka daha Türkiye'den çıkıyor

Bir banka daha Türkiye'den çıkıyor

Citibank’tan sonra bir banka daha Türkiye’den çıkma kararı aldı.

A+A-

TMSF'nin Bank Asya yönetimine el koyması, İş Bankası’na BDDK’nın el koyacağı haberleri ve Citibank’ın Akbank’tan çıkmasının ardından HSBC de Türkiye’den ayrılmayı düşünüyor.

Geçtiğimiz hafta Amerikan bankası Citibank’ın Akbank’taki yüzde 9.9’luk hissesini satarak Türkiye’deki bireysel bankacılık pazarını terk etmesinden sonra bir başka bankacılık devi, İngiltere merkezli HSBC de ayrılmanın planlarını yapıyor.

Bloomberg ajansının yaptığı analize göre, işletmeden memnun kalmayan şirketin Londra’daki merkezi Türkiye’deki faaliyetini bitirip, hisselerini satmayı düşünüyor. HSBC kredi pazarının büyüdüğü günlerde büyük kârlar elde ederken, geçen yıl 46 banka içinde en fazla zarar edenlerin başında geldi.

Geçen 10 yılda kredi pazarında yaşanan yüzde 28’lik büyüme nedeniyle onlarca yabancı bankanın Türkiye’ye akın ettiğine işaret edilen haberde “Başka yabancı bankaların da dünyanın en hızlı büyüyen 20 ülkesinden biri olan Türkiye’deki beklentilerinin karşılanmadığı” fikrini taşıdığı vurgulandı.

HSBC dışında Fransız Societe Generale ve Japonya’dan Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Türkiye operasyon-larının da geçen yılı büyük zararlarla kapattığı anlatıldı. HSBC’nin 2014 yılı 3. çeyreği sonunda zararı 40 milyon lirayı aşarken, yılı 56 milyon lira zararla kapatması bekleniyor.

Bankacılık verilerine göre geçen yılın ilk dokuz ayında zarar eden 7 bankadan biri dışında tümü yabancılara ait.

2014 yılı rakamlarının beklentilerin gerisinde gelmesinden dolayı şirketin Londra’daki merkezinde Türkiye’deki şubenin satışı gündeme geldi. Bankanın CEO’su Stuart Gulliver, 23 Şubat’ta Brezilya ve Meksika ile birlikte Türkiye’deki faaliyetlerden çıkmanın üst yönetimin önemli gündemleri arasında bulunduğunu açıkladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.