Halka arzlara ilgi yeniden canlanıyor

Halka arzlara ilgi yeniden canlanıyor

Son yapılan halka arzlara ilişkin sonuçlar bireysel yatırımcı talebinin yeniden canlandığını gösterdi. Yaz aylarında yapılan halka arzlara katılan bireysel yatırımcı sayısı 20 binlere gerilerken, son gelen halka arzlarda yeniden 100 binin üzeri görüldü.

A+A-

Son dönemde gerçekleşen halka arzlarda yurt içi bireysel yatırımcının talebinin yeniden canlandığı görülüyor.

Yaz aylarında gerçekleşen halka arzlarda bireysel katılımcı sayısı 20 binlere kadar gerilerken, son 5 halka arzın üçünde 100 bin, bir halka arzda ise 200 binin üzerinde yatırımcı sayısına ulaşıldı.

Halka arz edilen şirketBireysel yatırımcı sayısı
Gelecek Varlık82 bin 659
Anatolia Tanı112 bin 831
Hedef Holding123 bin 364
Margün Enerji205 bin 684
Kim Market187 bin 366

Son gerçekleşen halka arzlar ile birlikte toplam halka arz edilen şirket sayısı 40’a ulaşırken, toplam fonlama tutarı 17 milyar TL civarında oldu.

Hali hazırda Borsa İstanbul’da işlem gören bu yeni halka arzların piyasa değeri ise 100 milyar TL’ye yaklaşırken, bu rakam toplam Borsa İstanbul piyasa değerinin yüzde 8,9’una tekabül ediyor. 

"Yatırımcı halka arza susamış diyebiliriz"

Son gelen sonuçları Bloomberg HT'ye değerlendiren finansal danışman Tuncay Turşucu, yatırımcıların yoğunluğun azalmasıyla arzlara ilgi gösterdiğini söyledi.

Turşucu, artan ilgiyi şöyle yorumladı: Yaz aylarında halka arzlar yoğundu fakat son dönemde bu yoğunluğun azalması halka arzlara ilgiyi artırmış olabilir. Buna belki de yatırımcı halka arza susamış diyebiliriz. Son dönemde gerçekleşen halka arzların büyüklüğünün de 1 milyar TL altında olması yatırımcı tercihinde bir etmen. Ayrıca bizim yatırımcılarımızın altın tercihlerini yüksek, bu dönemde altın performansının zayıf olması da etkili olabilir. Halka arzda dağıtım esaslarındaki farklılıkları da göz önünde bulundurmakta fayda var. Son olarak yaz ayının da sona erdiğini, tatil modundan çıkan yatırımcıların mesai moduna döndüğünü söyleyebiliriz."