Halkbank aktif büyüklüğünü 457 milyar TL'ye taşıdı

Halkbank aktif büyüklüğünü 457 milyar TL'ye taşıdı

TL cinsinden nakdi  kredilerdeki artış miktarı yüzde 28,6 olarak gerçekleşen Banka'nın  aktif büyüklüğü ise  aynı dönemde yüzde 20,8 artışla 457 milyar TL  oldu.

A+A-

Türk Lirası'nı destekleyen ürünlere ağırlık vererek 2019 yılında  bilanço kalitesini koruyan Halkbank, toplam kredilerini 2018 yılsonuna  göre yüzde 16,7 artışla 399 milyar TL'ye yükseltti. TL cinsinden nakdi  kredilerdeki artış miktarı yüzde 28,6 olarak gerçekleşen Banka'nın  aktif büyüklüğü ise  aynı dönemde yüzde 20,8 artışla 457 milyar TL  oldu.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Finansal kaynaklarımızı  yurtiçindeki piyasa ihtiyaçlarına en uygun çözümleri üretmek için  etkin şekilde kullandığımız bir yılı daha geride bıraktık. 2020  yılında yeni bir başarı hikâyesinin parçası olmak istiyoruz" dedi.

Kamu bankaları ve ekonomi yönetimi ile ilgili kurumların güçlü bir  koordinasyon ve ortak hedefler etrafında kenetlenerek ekonomideki  dengelenme sürecinde önemli rol aldığı  2019 yılında, Halkbank'ın KOBİ  kredileri alanındaki pazar payı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.

Bankanın toplam kredileri bir önceki yılın sonuna göre yüzde 16,7  artarken, Türk Lirası cinsinden nakdi kredilerdeki artış oranı yüzde 28,6 oldu.  Döviz kurundaki oynaklığın azaldığı bu dönemde,  müşterilerini Türk Lirası ürünler kullanmaya teşvik eden Bankanın  toplam mevduatı ise  298 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Yılın ikinci yarısında faiz oranlarında önemli bir düşüş  yaşandığına ve tüm piyasa göstergelerinin olumlu yönde değiştiğini  belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

"Ekonomi yönetimi ile ilgili kurumlarımız arasındaki uyum ve güçlü  koordinasyon başarılı sonuçları da beraberinde getirmiştir. Yeni Ekonomi Programı'ndaki hedeflere ulaşılması yönündeki kararlılığımızla  bu yılı da yoğun bir şekilde sahada geçireceğiz, müşterilerimizin  taleplerine en uygun çözümleri sunabilmek için büyük gayret  göstereceğiz. İVME Finansman Paketi, İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, Ekonomi Değer Kredisi, Kampanyalı Konut Kredisi, Kampanyalı İhtiyaç Kredisi, TLREF'e Endeksli Kredi ve Yerli Üretim Taşıt Kredisi gibi  yenilikçi ürünlerimizde kredi 2019 yılında 30 milyar TL'ye ulaştı. Yenilikçi ürünlerimizle, müşterilerimizi desteklemeye  devam edeceğiz."

    "Türkiye'nin daha güçlü ve rekabetçi bir sanayisi olacak"

İlgili tüm bakanlıkların yeni dönem stratejilerinin merkezinde  teknoloji odaklı dönüşümün yer aldığını ve bu konuda toplumsal bir  değişim hareketi yaşandığına dikkat çeken Arslan, "Firmalarımız Ar-Ge  ve teknoloji alanındaki yatırımlarını teşvik edecek pek çok  mekanizmaya sahip olmuştur. Bu sürecin tamamlayıcısı olarak  bankalarımız, reel sektörü rekabetçi hale getirmek üzere finansmana  erişim kapasitelerini daha da artırmıştır. Ortak bir iradeyle hayata  geçen bu politikaların, ülkemizin geleceğine önemli bir katkısı  olacaktır. Türkiye katma değeri yüksek üretiminde uzmanlaşmış,  ihracatta bölgesel bir güç olma hedefine bu çalışmalarla ulaşacaktır"  dedi.

Yerli sanayiyi daha rekabetçi hale getirirken, istihdamı  artırmanın da ana gündem maddeleri arasında yer alacağını bildiren Arslan, 2019 yılı sonunda 4 ayrı ana başlığı olan bir İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, geliştirdiklerini söyledi. Halkbank bu ürünle, ilave  istihdam sağlama potansiyeli olan firmaların finansman ihtiyaçlarını  uygun şartlarla karşılayacak ve firmaların istihdama olan etkilerinin  artırılmasını sağlayacaktır.

    "Esnafa özel önem veriyoruz"

    Halkbank'ın reel sektöre verdiği desteğin baş aktörünün KOBİ'ler  olduğu bu dönemde, esnaf ve sanatkâr kesimle işbirliğinin güçlendiğini  ifade eden Arslan şöyle belirtti:

"Hazine ve Maliye Bakanlığımız'ın desteği  Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi  ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin işbirliğiyle  esnaf bankacılığı alanında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2019  yılında 264 bin esnaf ve sanatkâra 25 milyar TL kredi kullandırarak  esnaf kredileri bakiyemizi 41 milyar TL'ye, kredi bakiyesi bulunan  esnaf ve sanatkâr sayısını ise 567 bine yükselttik. 2020 yılında da  gerek Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri  kefaletiyle, gerekse Banka tarafından doğrudan kullandırım yoluyla,  esnaf ve sanatkârlar işletme kredilerinde 200 bin TL, işyeri ve araç  alımlarında 500 bin TL'ye kadar kredi kullanabileceklerdir. Faiz  indirimleri kapsamında işletme kredilerinde 5 yıl, araç alımlarında 7  yıl, işyeri alımlarında ise 10 yıla kadar vade seçeneklerinden  yararlanabileceklerdir."

"Faizlerdeki gelişmeler bireysel kredi talebini olumlu etkiledi"

Halkbank'ın bireysel bankacılık alanında da kontrollü bir büyüme  sağladığının altını çizen Arslan, faiz oranlarındaki değişimlerin  kredi talebini olumlu yönde etkilediğini söyleyerek, "2019 yılında  iyileşen mali piyasa koşulları, tüketicilerin bir önceki yıl ertelenen  ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yeni imkânlar sağlamıştır.
Enflasyonda yaşanan iyileşmeyle birlikte konuttan taşıta, eğitimden  sağlığa kadar müşterilerimizin her türlü harcamalarına özel yeni  finansman imkânları geliştirilmiştir. Kamu bankaları olarak bu konuda  da öncü olduğumuza inanıyoruz. Yeni yılda da müşterilerimizin yanında  olmaya devam edeceğiz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.