Halkbank hisseleri için SAT tavsiyesi

Halkbank hisseleri için SAT tavsiyesi

ICBC Yatırım, Halkbank için 5,00 TL hedef fiyatını ve "sat" tavsiyesini korudu 

A+A-

ICBC Yatırım, Halkbank için 5,00 TL hedef fiyatını ve "sat" tavsiyesini korudu. ICBC Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"2Ç21 Bilanço Değerlendirmesi 

Net kar beklentiye paralel ve zayıf - Halkbank 2021’in ikinci çeyreğinde 64 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs net kar beklentisi de 64 milyon TL idi. Bu çeyrekte net faiz zararı kara dönerken swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjı negatif gerçekleşti. 

Tahsilatlar ve diğer gelirin altında yer alan önceki dönemlerde ayrılan karşılıkların geri çevrilmesine bağlı gelirler net karın hafif pozitif olmasını sağladı. TL kredi büyümesi sektörün altında kamu bankalarına paralel gerçekleşti. Banka yılı %1 özsermaye karlılığı ile kapatmayı bekliyor. 

Kredi büyümesi sektör ortalamasının altında, kamuya paralel

Halkbank’ın ikinci çeyrekte TL kredilerinde yüzde 2 büyüme gerçekleşti. Yabancı para (YP) cinsi krediler ise çeyreklik bazda yatay seyretti. Bankanın TL cinsi kredilerde yıllık bazda yüzde 15 dolayında büyüme, YP cinsi kredilerde ise yüzde 10 daralma beklentisi korundu. Öte yandan, TL cinsi mevduatlar yüzde 2 daralırken, YP cinsi mevduatlarda yüzde 14 gibi oldukça güçlü bir artış oldu. Banka Temmuz ayının başında 500 nilyon dolarlık Eurobond itfası gerçekleştirdi. KGF kredilerinin toplamı 50.5 milyar TL’ye gerilerken toplam krediler içindeki payı yüzde 11 oldu. Sonuç olarak toplam kredi/mevduat rasyosu 4,5 yüzdelik puan gerilemeyle yüzde 92 oldu. Vadesiz mevduatın toplam içindeki payı ise yaklaşık yüzde 19,5’te sektör ortalamasının oldukça altında kaldı. 

Net faiz marjı negatif bölgede kaldı - Toplam kredi-mevduat makası YP tarafın olumlu etkisiyle hafif iyileşirken, TL cinsi mevduat maliyetlerindeki artış ile TL makası 40bp daraldı. Banka’nın TÜFE’ye endeksli (TÜFEX) menkul kıymetler portföyü 2Ç21’de 2,7 milyar TL artarken, TÜFEX gelirleri çeyreklik 386 milyon TL artarak 1,99 milyar 
TL oldu. Banka bu çeyrekte TÜFEX portföyünü benzer bankaların üzerinde yüzde 16 ile değerlemiştir. Öte yandan, swap maliyetleri çeyreklik sert artışla 1.422 milyon TL oldu. TL kredi-mevduat makasında daralma, swap maliyetlerinde artış ve bunlara karşın TÜFEX menkul kıymet gelirleri sonucu bankanın swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjını çeyreklik 40 baz puan artarak yüzde -0,2 oldu. Sonuç olarak, net faiz gelirleri çeyreklik 1,18 milyar TL gerileyerek 1 milyar 8 milyon TL oldu. Banka 2021 yılının tamamında net faiz marjında 100 baz puan daralma bekliyor. 

Ücret gelirlerinde hızlı artış

- Net ücret ve komisyon gelirleri  2Ç21’de çeyreklik yüzde 34, yıllık yüzde 79 arttı. Öte yandan, operasyonel giderler ise çeyreklik yüzde 5 daraldı. Banka 2021 yılı için ücretler ve operasyonel giderlerde yaklaşık yüzde 15 artış bekliyor. 

Varlık kalitesi

- Takibi geciken alacaklar (TGA) oranı 2Ç21’de yüzde 3,4’te yatay seyretti. Yakın izlemedeki kredilerin toplam içindeki payı yüzde 9,3’te kaldı. Banka 2Ç21’de 802 milyon TL tahsilat yaparken, önceki dönemlerde ayrılan karşılıkların geri çevrilmesine bağlı olarak da 603 milyon TL gelir kaydetti. TGA için karşılık oranı yüzde 59’a gerilerken, toplam kredi portföyüne ayrılan karşılık oranı %2,8’e düşerek araştırma kapsamımızdaki bankalar arasındaki en düşük seviyesini korudu. Net risk maliyeti 2Ç21’de karşılıkların geri çevrilmesine bağlı gelirlerin de etkisiyle negatif 48 baz puan iyileşerek -23 baz puan oldu. Banka, 2021 yılında, 2020 yılındaki 180 baz puan net risk maliyetine göre 100 baz puan gerileme bekliyor. 

Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) geriledi - Halkbank’ın konsolide SYR’si araştırma kapsamımızdaki en düşük seviye olan yüzde 12,20 ile banka için konsolide yasal yeterlilik seviyesi olan %12,5 seviyesinin hafif üzerinde kaldı. 

Değerleme

- Hisse son bir yılda %10 düştü ve BIST-100 endeksine görece %30 daha zayıf bir performans gösterdi. Yılın geri kalanında faiz marjlarının bir miktar toparlanacağını ancak iyileşmenin sektöre kıyasla daha yavaş gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2021 tahminlerimize göre 4,0x F/K ve 0,25x PD/DD çarpanlarından işlem gören 
Halkbank için 5,00 TL hedef değeri ile SAT görüşümüzü koruyoruz."