Halkbank: Soruşturmada adımız yok

Halkbank: Soruşturmada adımız yok

Halkbank, ABD'de süren soruşturmada Banka'nın adının geçmediğini açıkladı

A+A-

Halkbank, ABD'de süren soruşturmada Banka'nın adının geçmediğini açıkladı.

Banka'dan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Geçtiğimiz günlerde, muhtelif basın yayın organlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde yürütülen bir soruşturma kapsamında, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından beri faaliyet göstermekte olan Bankamız hakkında son derece haksız, yakışıksız ve suç teşkil eden bazı haber ve yorumlara yer verilmiştir.

Sermayesinin %51'i Türkiye Cumhuriyeti devletine ait olan, %49'u ise Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin İran Temsilciliği, Pamukbank tarafından 1984 yılında faaliyete geçirilmiş ve 2004 yılındaki Halkbank Pamukbank birleşmesi ile Bankamızın bünyesine dahil olmuştur. Bankanın İran ile ilgili dış ticaret faaliyetleri 2004 yılından itibaren sürdürülmektedir. Ne öncesinde, ne de Halkbank ismi altında geçen bu 12 yıllık sürede, İran'la ilgili ticari ilişkilerde Bankamız hakkında uluslararası soruşturma, inceleme veya dava söz konu olmamış, hatta herhangi bir düzenleyici otoriteden olumsuz geri bildirim alınmamıştır.

12 yıl süresince uluslararası mevzuatta dönem dönem değişiklikler meydana gelmiş ve Bankamız bu değişimleri ilgili yurtdışı resmi otorite ve düzenleyicilerle kesintisiz iletişim içinde değerlendirerek tüm iş prosedürlerini uyumlu olacak şekilde yeniden tanımlamıştır. Bu süre içinde ilgili otoritelerle herhangi bir konuda görüş ayrılığı ya da mutabakatsızlık yaşanmamıştır. Herhangi bir yasaklı tarafın, kişinin veya mal ya da hizmetin dahil olduğu işlemlere aracılık edilmemiştir. İran ile ilgili ticarete konu işlemlerde düzenlemeler gereği ABD finansal sistemi ve para birimi kullanılmamıştır. Bu çerçevede Amerika Birleşik Devletleri'nde sürdürülen soruşturma kapsamında ortaya konulan İddianamede ismi geçen kişi veya kurumların ve gerçekleştirdikleri işlemlerin Bankamızla ilişkilendirilmesini haklı gösterecek bir gerekçe söz konusu değildir. Bu İddianamede hiçbir şekilde Bankamızın adı da geçmemektedir.

Tanınmış çok sayıda global bankanın yaptırımlara aykırı olduğu tespit edilen işlemleri nedeniyle cezalara muhatap olduğu geçtiğimiz 10 yıl dikkate alındığında Bankamızın takdire şayan durumu açıkça ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla, konuyla ilgili olarak evvelce gerekli açıklamaların yapılmış olmasına karşın hala Bankamız hakkında tezvirat üretilmesi, hem ülkemize hem de ülkemizin ekonomik değerlerine saldırıdan başka bir anlam taşımamaktadır.

Bu itibarla Bankamız hakkında asılsız iddialarda bulunan kişi ve kuruluşlar hakkında derhal hukuki ve cezai başvurularda bulunulacağını kamuoyunun ve yatırımcılarımızın bilgilerine sunarız."  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.