Hazine'den Japon yeni piyasasında tahvil ihracı

Hazine'den Japon yeni piyasasında tahvil ihracı

Hazine Müsteşarlığınca, Japon yeni piyasasında gerçekleştirilen 3 yıl vadeli tahvil ihracının tutarının 60 milyar yen (yaklaşık 535 milyon dolar), kupon oranının da yüzde 1,81 olduğu bildirildi.

A+A-

Hazine Müsteşarlığınca, Japon yeni piyasasında gerçekleştirilen 3 yıl vadeli tahvil ihracının tutarının 60 milyar yen (yaklaşık 535 milyon dolar), kupon oranının da yüzde 1,81 olduğu bildirildi.
      
Müsteşarlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2017 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Japon yeni piyasasında tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities, Mizuho Securities ve SMBC Nikko Securities’e yetki verildiği belirtildi.      

         
İhraca ilişkin çalışmaların tamamlandığı ve tahvilin bugün fiyatlandığı kaydedilen açıklamada, "3 yıl vadeli ihracın tutarı 60 milyar yen (yaklaşık 535 milyon dolar), kupon oranı yüzde 1,81 (3 yıl vadeli yen swap oranı + 170 bp) ve fiyatı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir. İhraca ilişkin tutar 7 Aralık'ta hesaplarımıza girecektir." ifadelerine yer verildi.      
Müsteşarlık tarafından Japon yeni piyasasında 2011, 2012 ve 2014'te Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) garantisi altında tahvil ihraçları yapıldığına işaret edilen açıklamada, fiyatlaması yapılan son tahvil ihracının, ilk etapta, bir kısmının 3 yıl vadeli garantisiz, diğer kısmının ise 10 yıl vadeli JBIC garantili olmak üzere iki dilimden oluşmasının planlandığı bildirildi.      
2017'de yaklaşık 9,7 milyar dolarlık finansman      
         
Açıklamada, ihraca ilişkin talep toplama çalışmaları sırasında yatırımcıların garantisiz dilime yoğun ilgi göstermelerinin ihracın JBIC garantisine ihtiyaç duyulmaksızın tamamen garantisiz bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan verdiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:      
       
"Müsteşarlığımız tarafından gerçekleştirilen söz konusu ihraç, Japon yeni piyasasında 2000 yılından bu yana, 2013 yılında doğrudan satış yöntemiyle gerçekleştirilen tahvil ihracı haricinde, JBIC garantisi olmaksızın gerçekleştirilen ilk tahvil ihracı olma özelliğini taşımaktadır. Söz konusu garantisiz ihraca yatırımcıların yoğun ilgi göstermesi, Müsteşarlığımızın yatırımcı çeşitlendirme hedefi açısından stratejik öneme sahip Japon yeni piyasasında ülkemize yönelik olumlu yatırımcı algısının bir göstergesi olması ve Türkiye ile Japonya arasında ekonomik alanda süregelen iş birliğinin önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi açısından önem arz etmektedir. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2017 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam yaklaşık 9,7 milyar dolar tutarında finansman sağlanmıştır." 


Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.