Hazır Beyan'dan 45,3 milyar lira gelir geldi

Hazır Beyan'dan 45,3 milyar lira gelir geldi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl uygulamaya geçirilen "Hazır Beyan Sistemi"ni 1,4 milyon kişinin kullandığını söyledi

A+A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl uygulamaya geçirilen "Hazır Beyan Sistemi"ni 1,4 milyon kişinin kullandığını belirterek, söz konusu sistemle toplam 45,3 milyar lira gelir beyan edildiğini ve 7,5 milyar lira vergi hesaplandığını söyledi.

Ağbal, yaptığı açıklamada,açıklamada, Maliye Bakanlığı olarak her geçen gün vatandaşların işlerini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirdiklerini, ilk kez bu sene, dört gelir unsurunu kapsayacak şekilde uygulanmaya başlanan Hazır Beyan Sistemi’nin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Söz konusu sistemle mükelleflerin; artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini anlatan Ağbal, mart başı itibarıyla kullanıma açılan sistemi şu ana kadar 1 milyon 384 bin kişinin kullandığını kaydetti. Bakan Ağbal, şöyle devam etti:

"Yıl içinde gelecek beyannamelerle birlikte, sistemi kullanan vatandaşlarımızın sayısının 1,5 milyona ulaşacağını bekliyoruz. Hazır Beyan Sistemi ile toplam 45,3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7,5 milyar lira vergi hesaplandı. Kira gelirini beyan eden mükellef sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4,8 arttı. Kiraya verilen ve elde edilen geliri beyan edilen gayrimenkul sayısı ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artış göstererek, 3 milyon 52 bin 820’ye ulaştı."

33,1 milyar liralık kira gelirine 4,9 milyar lira vergi

Söz konusu tutarların ayrıntılarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, bu beyan döneminde mükellefler tarafından 33,1 milyar lira kira geliri, 12,2 milyar lira ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyan verildiğini söyledi.

Bu yıl beyan edilen kira geliri tutarının, geçen yılın aynı dönemindeki rakamdan yüzde 26 daha fazla olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Söz konusu gelir üzerinden hesaplanan vergi ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 artış göstererek 4,9 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar, Hazır Beyan Sistemi’nin başarısını ortaya koyuyor." dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyan edilen gelir üzerinden ise 2,6 milyar liralık verginin hesaplandığını bildirdi.

Rakamlar memnuniyet verici, sistemi geliştirmeye devam ediyoruz

 Elde edilen rakamların memnuniyet verici olduğunu ancak bu alanda atılacak daha birçok adımın bulunduğunu vurgulayan Ağbal, şu ifadeleri kullandı:

"Gerek hazırladığımız kamu spotları, gerek tanıtıcı materyaller, gerekse de yaptığımız bilgilendirme toplantılarıyla bu konudaki bilincin ve vergiye gönüllü uyumun artırılması konusunda önemli çalışmalar yaptık. Sonuç olarak vergi gelirleri açısından bakarsak, rakamlarda önemli bir ilerleme var. Diğer yandan, vatandaşlarımız yorulmadan, çok rahat bir şekilde beyanlarını verdi, vergilerini ödedi. Elde edilen çıktı iyi ama biz, söz konusu sistemi nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye çalışmalarımıza devam ediyoruz."

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.