Hisse sınıflandırmada ayrıntılar açıklandı

Hisse sınıflandırmada ayrıntılar açıklandı

Borsa İstanbul 'ABCD Düzenlemesinin Uygulama Esasları'nı açıkladı

A+A-

 ‘’Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 30/10/2014 tarihli ve 31/1080 sayılı toplantısında alınan i-SPK.101.1 sayılı İlke Kararının uygulaması aşağıda yer alan esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

1) GRUPLARIN BELİRLENMESİ ve KAMUYA DUYURULMASI

Grup Uygulama Dönemi: Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık olmak üzere yılda iki grup uygulama dönemi vardır.

Grupların Belirlenmesi: A, B ve C gruplarında yer alacak paylar, Borsada işlem gören tüm şirketlerin farklı sıralarda işlem gören her bir payı için ayrı ayrı olmak üzere, 6 ayda bir yapılacak genel hesaplamalarla belirlenir. D Grubunda yer alacak paylar için ilgili payın işlem gördüğü pazar, piyasa, platform göz önüne alınır. Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP), Serbest İşlem Platformu (SİP), Nitelikli Yatırımcı İşlemleri Pazarı (NYİP) ve Gözaltı Pazarı'nda (GP) işlem gören payların, grup uygulama dönemi içerisinde grup değişikliklerinin öngörüldüğü hallerde dahil olacakları yeni grupların tespit edilebilmesi amacıyla, ayrıca Fiili Dolaşımdaki Payların (FDP) değerine göre de grupları belirlenir.

Hesaplama Günü: A, B, C, D gruplarına dahil edilecek payların belirlenmesine yönelik hesaplamalar, bu gruplar arası değişikliklerin Borsamız tarafından kamuya duyurulacağı günün bir iş günü öncesinde yapılır.

Veri Seti Dönemi: Hesaplamada kullanılacak günlük ağırlıklı ortalama fiyat (AOF) ve pay başına net aktif değeri verileri ile Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından ilan edilen FDP sayısı verileri için 6 aylık dönemler kullanılır. Veri seti döneminin başlangıç günü Ocak ve Temmuz aylarının ilk iş günü, dönem sonu ise hesaplama gününün bir iş günü öncesidir.

Kamuya Duyuru: Hesaplamalara göre grubu değişen paylara ilişkin liste, Haziran ve Aralık aylarının son iş günü 2. seansın bitimini müteakip KAP'ta duyurulur.

2) ÖZELLİKLİ DURUMLAR

a) İlk Defa İşlem Görmeye Başlayacak Şirketler

Borsada ilk defa işlem görmeye başlayacak şirket paylarının hangi gruba dahil olacağı, payın sırasının açılmasından önce kamuya duyurulur. Grupların belirlenmesinde halka arz fiyatı ve halka arz edilen payların nominal tutarı, payları halka arz edilmeksizin işlem görmeye başlayacak şirketlerde ise referans fiyat ve MKK nezdinde Borsa'da işlem görebilir şekilde kayden oluşturulan payların nominal tutarı esas alınır.

b) İkincil Halka Arzlar

İkincil halka arz sonrasında şirket paylarının tabi olacağı grubun değişmesi söz konusu ise, ikincil halka arzın tamamlanmasından sonra halka arz edilen payların yatırımcı hesabına geçildiği günün ertesi günü, şirket payları yeni grubuna dahil edilerek değişiklik kamuya duyurulur.

c) Gözaltı Pazarına Alınma

D Grubunda yer almayan bir payın herhangi bir sebeple GP'ye alınması durumunda grup değişikliği kamuya duyurulur ve şirket payları GP'ye alındığı tarihten itibaren D Grubuna dahil edilir.

ç) D Grubunda Bulunan GİP, SİP, NYİP ve GP'den Diğer Gruplara Geçiş

D Grubunda bulunan GİP, SİP, NYİP ve GP'ye dahil olan payların diğer düzenlemeler kapsamında D Grubunda yer almayan bir pazara geçmesi durumunda söz konusu payların dahil olacağı gruplar, pazar geçişinin yapıldığı tarihte kamuya duyurulur.

d) Şirket Birleşmesi veya Bölünmesi:

Payları Borsada işlem gören bir şirketin devralan şirket olduğu birleşme işlemlerinde şirketin birleşme öncesindeki grubu birleşme işleminden sonra da devam eder. Payları Borsamızda işlem görmeyen bir şirketin devralan şirket olduğu ve birleşmeden sonra devralan şirketin Borsada işlem görmeye başlayacak olması halinde grup belirlenerek işlem görmeye başlamadan önce kamuya duyurulur.

Bölünme işlemlerinde, bölünen şirketin bölünme işleminden önceki grubu bölünme işleminden sonra da devam eder. Şirket bölünmesi sonucu oluşacak yeni şirket veya şirketler için gruplar ayrıca belirlenir.

e) Şirketin Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Statüsünden Çıkması:

Menkul kıymet yatırım ortaklığı statüsünde işlem gören bir şirketin, başka bir şirket türüne dönüşmek suretiyle bu statüden çıkarak işlem görmeye devam edecek olması ve GP'ye alınmaması halinde söz konusu paylar yatırım ortaklığı statüsü dışında işlem göreceği ilk gün ilgili gruba dahil edilir. Grup değişikliği olması halinde yeni grup kamuya duyurulur.

f) Tek Fiyat İşlem Yönteminde Derinlik Bilgisi Veri Yayını:

ABCD düzenlemesinin uygulamasında tek fiyat işlem yönteminin uygulandığı tüm piyasalar, pazarlar ve platformlarda derinlik bilgisi olarak tek fiyatın hasaplandığı ve tek fiyattan işlemlerin gerçekleştiği bölümde oluşan tek satırlık derinlik bilgisi yayımlanır ve veri yayın kuruluşlarına gönderilir.

g) Halka Açık Piyasa Değeri 10 milyon TL'nin Altındaki Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları
Paylarının Belirlenme Yönteminin Değiştirilmesi:

Bilindiği üzere; piyasa yapıcılı sürekli müzayede işlem yöntemine ilişkin Pay Piyasası düzenlemeleri uyarınca borsa yatırım fonları, aracı kuruluş varantları, sertifikalar ile halka açık piyasa değeri 10 milyon TL'nin altındaki menkul kıymet yatırım ortaklıkları paylarının zorunlu olarak piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemi ile işlem görmesi gerekmektedir.

Mevcut durumda menkul kıymet yatırım ortaklıklarının halka açık piyasa değerlerinin tespiti endeks belirleme dönemleri paralelinde yapılmakta ve zorunlu olarak piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemi ile işlem görecek menkul kıymet yatırım ortaklıkları, BIST 100 Endeksinde yer alacak menkul kıymetlerin duyurulması sonrasında belirlenerek duyurulmaktadır.

ABCD düzenlemesinin uygulaması ile birlikte bahse konu yatırım ortaklıkları, ABCD düzenlemesinin uygulamasında kullanılacak veri seti ve ilgili olduğu dönem dikkate alınarak belirlenecek ve duyurulacaktır.

ğ) Piyasa Yapıcılık Faaliyetinde Bulunabilecek Üyelerin Belirlenmesine İlişkin Değerlendirme Döneminin Değiştirilmesi:

ABCD düzenlemesinin uygulamasının başlamasıyla birlikte uygulama bütünlüğü sağlanması amacıyla Pay Piyasası'nda 3 ayda bir yapılan piyasa yapıcılık faaliyetinde bulunabilecek üyelerin belirlenmesine yönelik değerlendirme 6 ayda bir yapılacak ve duyurulacaktır.’’


BORSADAKİ HİSSELER 4 GRUBA AYRILACAK

ABCD HİSSELERİ BELLİ OLDU


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.