Hong Kong da faiz artırdı

Hong Kong da faiz artırdı

Hong Kong Para Otoritesi yine Fed'in ardından faizi artırma kararı aldı.

A+A-

Fed'in faiz artışı dolara çıpalı kurlara sahip bölgelerde faiz artışlarını beraberinde getiriyor.

Körfez ülkeleri ile birlikte Hong Kong da politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,25'e yükseltti. Hong Kong'ta para politikası kurun dolara çıpalanmasıyla birlikte Fed ile paralel bir seyir izliyordu.

Mart ayında yapılan ilk faiz artışının ardından da Hong Kong'ta politika faizi artırılmıştı.

Faiz artışının ardından yerel bankalar borçlanma maliyetlerinde artış yapıp yapmayacaklarını değerlendirecek. Hong Kong ve Çin ekonomisindeki yaşanan yavaşlama nedeniyle bankaların faizleri artırmayacağı öngörülüyor.

Oxford Economics Ekonomisti Lloyd Chan, Hong Kong'ta bankaların geniş ölçekli bir mevduat bazına sahip olduğunu ve bir süre boyunca faizleri sabit tutabileceklerini belirtti.

Fed faizi 50 baz puan artırdı

ABD Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırdı. Bu, 2000 yılından beri en yüksek miktarlı faiz artışı oldu. Bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47,5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi. Metinde “Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatliyiz” ifadesi yer aldı.

Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, doğrudan ABD halkına seslendiğini belirterek enflasyonun düşürülmesinde Fed’in görevine vurgu yaptı. Powell 75 baz puanlık faiz artışının aktif olarak düşündükleri bir şey olmadığını belirtti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler