HRW'dan devlet ve PKK'ye eleştiri

HRW'dan devlet ve PKK'ye eleştiri

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), PKK'nin hendek ve barikattan vazgeçmesi devletin ise terörle mücadelede insan haklarına saygılı olması gerektiğini açıkladı

A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), “PKK’ye bağlı silahlı Kürt grupların hendek kazmaktan ve barikat kurmaktan vazgeçmeleri gerektiğini" bildirdi.

HRW, son raporunda, Kürt illerinde süren operasyonlar ve çatışmalar sırasında sivillerin öldüğüne dikkat çekti. Son günlerde bölgeye benzeri görülmemiş bir askeri sevkiyat yapıldığına, bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulandığına dikkat çeken örgüt, sivil ölümlerin artmasından kaygı duyulduğunu ifade etti.

HRW, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hayatını kaybeden 15 sivilin yakınlarıyla görüşmeler yaptı. Raporda, yerel insan hakları kuruluşlarının, operasyonlarda 100'ün üzerinde sivilin öldürüldüğünü ve çok sayıda sivilin de yaralandığını söyledikleri aktarıldı.

HRW, sivil ölümlerin soruşturulmasını ve ölümlere sebebiyet veren tarafın açığa çıkarılmasını istedi.

HRW'nin raporunda şu satırlar da yer aldı:

-"Türkiye’nin terörle mücadele hakkı ve yükümlülüğü var. Ancak bu mücadelede başvurulan yöntemlerin başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası standartlarda belirtilen insan haklarına saygılı olması gerekir."

-“PKK’ya bağlı silahlı Kürt grupların da güvenlik güçlerine karşı patlayıcı yerleştirilmiş hendekler kazmaktan ve barikat kurmaktan vazgeçmeleri gerekir. Bu uygulamalar halkın acil hizmetlere ve tıbbi bakıma erişimini engelliyor.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine göre Ağustos ayından itibaren, 17 ilçede 52 kez süresiz ve günboyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Sokağa çıkma yasaklarından şimdiye kadar 1 milyon 299 bin 61 kişi etkilendi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.