HSBC Türkiye'den çıkışını ağırlaştırdı

HSBC Türkiye'den çıkışını ağırlaştırdı

HSBC, Ağustos ayı başında Brezilya birimini 5.2 milyar dolara sattıktan sonra Türkiye biriminin satışı için ING ile yürüttüğü süreci ağırdan almaya başladı.

A+A-

Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonlarından çıkmak isteyen HSBC, Ağustos ayı başında Brezilya birimini 5.2 milyar dolara sattıktan sonra Türkiye biriminin satışı için ING ile yürüttüğü süreci ağırdan almaya başladı.

HSBC, Ağustos başında yaptığı açıklamada, Brezilya birimini 5.2 milyar dolar karşılığında Banco Brandesco SA'ya defter değerinin yaklaşık 1.8 katı ile beklentilerin üzerinde bir fiyattan sattığını açıklamıştı.

Konu ile ilgili Reuters'ta yer alan habere göre "Brezilya biriminin iyi bir fiyattan satılmış olması Türkiye biriminin satışındaki aciliyet baskısını azalttı" diye konuşan konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Süreç sona ermiş değil, kesinlikle devam ediyor. HSBC, ING'nin ilgisini kaybetmek istemiyor, ancak bir diğer ülkede daha yüksek bir çarpanla satış işlemini tamamlayıp kasaya 5 milyar dolar koymayı garantileyince üzerindeki baskı ve Türkiye'den daha düşük bir çarpanla hızlı bir şekilde çıkmak konusundaki istek azaldı" diye konuştu.

Aynı kaynak istekliliğin azalmasına karşın sürecin devam ettiğine de dikkat çekerek, "Her ne kadar süreç uzamış olsa da, HSBC'nin Türkiye birimini satma fikrinden bu aşamadan sonra geri dönüş olacağını da öngörmüyorum" dedi.

Bir başka kaynak da "Süreç halen devam ediyor, ancak detaylar düşünülenden çok daha fazla zaman alıyor" dedi.

ING konu hakkında yorum yapmadı. Ancak ING CEO'su Patrick Flynn, 5 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "büyüyen piyasalarda" satın alma yapmayı istediklerini söylemişti.

HSBC yetkililerine ise ulaşılamadı.

HSBC CEO'su Stuart Gulliver Şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından HSBC'nin Türkiye birimi için ING'nin yanı sıra Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas bağlayıcı olmayan teklif vermişti. Son dönemeçte ise HSBC'nin tek banka ile süreci sürdürdüğü ve bağlayıcı teklif veren ING Group'un öne çıktığı haberi 2 Temmuz'da Reuters'ta yer almıştı.

Kaynaklardan biri HSBC Türkiye ile ilk aşamada ilgilenen Qatar National Bank'ın bankaya yeniden ilgi gösterebileceğini, ancak ING'nin halen tek ciddi alıcı olduğunu söyledi.

HSBC'ye satış sürecinde Citi danışmanlık veriyor.

Haziran sonu itibarıyla HSBC Türkiye'nin, KAP'a bildirdiği solo bilançosuna göre, aktif büyüklüğü, geçen yıl sonuna göre yüzde 2.5 düşüşle 32.98 milyar liraya geriledi. Banka ilk yarıda 55.6 milyon lira zarar açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, HSBC'nin 2014 Haziran ayında 311 olan şube sayısı 2015 Haziran itibariyle 291'e gerilerken, aynı dönemde 5,690 olan personel sayısı da 5,479'a indi.

Türkiye pazarına 2007 yılında Oyakbank'ı satın alarak giren ING ise, 2015 Haziran itibariyle toplam 316 şube ve 5,882 personel ile faaliyet gösteriyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.