HSBC Türkiye'yi ING satın alıyor

HSBC Türkiye'yi ING satın alıyor

Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC'nin Türkiye biriminin ING Group'a satışında sona yaklaşıldı

A+A-

Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC'nin Türkiye biriminin ING Group'a satışı konusunda anlaşmanın kısa sürede sonuçlanması bekleniyor.

Reuters'ın haberine göre anlaşma bir kaç gün içinde sonuçlanması, satış tutarının ise 700-750 milyon dolar arasında olması bekleniyor

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Anlaşma eli kulağında bugün yarın sonuçlanır. Tutar bu gibi anlaşmalarda ufak detaylar nedeniyle daha sonra farklılık gösterebilir ancak 700-750 milyon dolar civarında sonuçlanacağını düşünüyoruz" dedi.

İlk çeyrek sonu solo bilançosuna göre 40 milyar TL aktif büyüklüğü olan ING Bank'ın, yaklaşık 34 milyar TL'lik aktif büyüklüğü olan HSBC Türkiye'yi satın alması halinde aktif büyüklüğü iki katına çıkmış olacak ve rekabet yoğun sektörde önemli bir avantaj sağlayacak.

Türkiye'de faaliyet gösteren ING'nin yanı sıra Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas HSBC Türkiye için bağlayıcı olmayan teklif vermişti. Satış sürecinde gelinen son dönemeçte ise HSBC'nin tek banka ile süreci sürdürdüğü ve bağlayıcı teklif veren ING Group'un öne çıktığı haberi 2 Temmuz'da Reuters'ta yer almıştı.

Konu hakkında bilgi sahibi diğer bir kaynak ise "Pazarlıklar kısa süre önceye kadar devam ediyordu. Anlaşma bitmeye yakındır. Devir sırasında oluşabilecek farklarla birlikte nihai rakam da şekillenecek" dedi.

HSBC CEO'su Stuart Gulliver Şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı.

Türkiye pazarına 2007 yılında Oyakbank'ı satın alarak giren ING ise, 2015 Mart itibariyle toplam 319 şube ile faaliyet gösteriyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, HSBC'nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291'e gerilerken, aynı dönemde 5,967 olan personel sayısı da 5,536'ya indi.

Mart sonu itibarıyla ise HSBC Türkiye'nin solo bilançosunda yer alan sermayesi 652.29 milyon TL özkaynakları ise 2.96 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

HSBC'nin global faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, HSBC Türkiye'nin geçen yılki zararı 64 milyon dolar oldu. Aynı dönemde bireysel bankacılık tarafındaki zararı 155 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.