Hükümet, HSYK'nın Yargıtay ayağını kaybetti

Hükümet, HSYK'nın Yargıtay ayağını kaybetti

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için 12 Ekim'de yapılacak kritik seçimlerin önemli bir ayaklarından biri olan Yargıtay'daki üye seçimini hükümetin desteklediği isimlerin kazanamadığı ileri sürülüyor

A+A-

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için 12 Ekim'de yapılacak kritik seçimlerin önemli bir ayaklarından biri olan Yargıtay'daki üye seçimini hükümetin desteklediği isimlerin kazanamadığı ileri sürülüyor

Yargıdaki hakim ve savcı atamaları ile yüksek yargıya üye seçimini gerçekleştiren, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul işlemlerini yapan, disiplin soruşturmalarını yürüten HSYK için seçimler 12 Ekim'de yapılacak. Yargının Gülen cemaatinin kontrolü altında olduğunu savunan hükümet, kendisine yakın hakim ve savcıların HSYK'ya seçilmesini sağlamaya çalışıyor.

HSYK'ya üye seçimlerinin Yargıtay ayağı çerçevesinde, 25 Ekim'de görev süreleri dolacak olan HSYK üyelikleri için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Seçimlerde 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata, 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik ve 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun Yargıtay kontenjanından HSYK asıl üyeliğine seçildi.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, bu isimlerin hükümetin desteklediği adaylar arasında yer almadığını belirttiler.

HSYK'nın toplam 22 üyesi bulunurken, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun iki doğal üyesi olarak görev yapıyor; dört üye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacak. Öte yandan, HSYK'ya bir üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek.

Kalan 15 üyeden üçü Yargıtay'dan, ikisi Danıştay'dan ve 10'u da adli-idari yargıdan gelecek. Hükümetin desteklediği üyelerin çoğunluğu sağlayabilmesi için Yargıtay, Danıştay ya da adli-idari yargıdan gelecek üyeler büyük önem taşıyor.

Hükümet, Fethullah Gülen cemaati ile mücadelesinde önemli bir kale olarak gördüğü HSYK için Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde hakim ve savcılara ücret zammı dahil olmak üzere bazı iyileştirmeleri içeren yasa teklifini TBMM'ye sunmuştu. Teklifin görüşmelerine HSYK seçimleri sonrasında başlanması bekleniyor.

HSYK seçiminde hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'nun yanı sıra Yargıçlar Sendikası ve YARSAV'ın oluşturduğu ortak liste ile aralarında Gülen cemaatine yakın hakim ve savcıların da olduğu bağımsız toplam 64 hakim ve savcı yarışacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.