İçişleri Bakanlığı yasakların ayrıntılarını açıkladı

İçişleri Bakanlığı yasakların ayrıntılarını açıkladı

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çerçevesi açıklanan yeni önlemlerle ilgili valiliklere ayrıntılı bilgi gönderdi

A+A-

İçişleri Bakanlığı, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirlere ilişkin 81 il valiliğine "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu bir genelge gönderdi. Genelgeye göre, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bakanlık, bugünkü kabine toplantısında kararlaştırılan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu yeni Koronavirüs kısıtlamalarına ilişkin valiliklere genelge gönderdi.

İlk kısıtlama bugün başlıyor

Yalnızca hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının kapsamı genişletilirken, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Yeni önlemler kapsamındaki ilk sokağa çıkma kısıtlaması bugün (1 Aralık 2020) 21.00'de başlayıp çarşamba sabah 05.00'te bitecek.

Kamu kurumlarında mesai saati düzenlemesi

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma başlama ve bitiş saatlerinde düzenlemeye gidildi. Buna göre çarşamba (2 Aralık 2020) gününden itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri 10.00-­16.00 saatleri arası olacak şekilde belirlendi.

İşyerlerine ilişkin düzenlemeler

Kısıtlama kapsamında hafta içi ve hafta sonu ekmek üretilen fırın/unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olacak.

Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasına uyulabilmesi için istisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00'de kapanacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.

Öte yandan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları kısıtlandı.

Şans oyunları bayileri 'içeri müşteri kabul etmeden' işlem yapabilecek

Yüzme havuzu, hamam, sauna,  masaj salonu ve lunaparkların faaliyetlerinin durdurulmasına kara verilirken; ganyan, iddia ve milli piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul etmeden sadece kupon/ganyan yatırma işleminin yapılabileceği belirtildi.

Şehirlerarası seyahat izne tabi olacak

Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde genelgede belirtilen zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek.

Kısıtlama olan gün ve saatlerde zorunlu hallerde özel araçla şehirlerarası seyahat izne tabi olacak.

Cenaze namazları ve nikah törenleri için de kişi sayısında kısıtlamaya gidilirken, aile yakınları dahil 30 kişiden fazla insanın bulunması yasaklandı.

Evlerde yılbaşı kutlaması, taziye, mevlid yasaklandı

Ayrıca evlerde gün, mevlid,  taziye,  yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinliklere müsaade edilmemesi de kararlaştırıldı.

AVM ve semt pazarları için de aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının Umumi Hıfzıssıhha Kurulları tarafından belirleneceği aktarılırken, AVM'lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğunun getirilmesi kararlaştırıldı.

İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulları'nın gerek görmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek/aynı anda bulunabilecek kişi sayısını da belirleyebileceği belirtildi.

Anaokullarının faaliyetlerine ara verildi

Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verilmesi kararı alındığı bildirilirken, 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetleneceği vurgulandı.

Kararların, yeni bir karar alınıncaya kadar geçerli olacağı belirtildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.