IEA: Petrol piyasası 2017'de dengeye gelecek

IEA: Petrol piyasası 2017'de dengeye gelecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol piyasasının gelecek yıl aşırı arzdan dengeye gelmesini beklediğini söyledi.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol piyasasının gelecek yıl aşırı arzdan dengeye gelmesini beklediğini söyledi. 

 

Düşük fiyatlar nedeniyle petrol yatırımlarının son 2 yılda yüzde 40 azaldığı belirten Birol, ABD, Kanada, Latin Amerika ve Rusya'da yatırımların keskin şekilde düşmesinin OrtaDoğu petrolüne olan talebi önümüzdeki birkaç yolda önemli şekilde artıracağını da savundu.

"Bu yıl, OPEC üyesi olmayan ülkelerin arzında son 25 yılın en büyük düşüşünü yaşamasını, neredeyse 700 bin bin varil/gün
azalmasını bekliyoruz. Talep ise, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde heyecanlı bir hızla büyüyor" diye konuşan Birol, "Bu yıl sonunda veya 2017'de petrol piyasasında arzın ve fiyatların yeniden dengelenmesini bekliyoruz. Arz, talep ve stoklar gibi tüm temel göstergelere bamtığımızda piyasaların en geç 2017'de dengeleneceğine inanmak için yeterince nedenimiz var" dedi.

Birol ayrıca, Brent petrolünde fiyat 45 dolar/varil seviyesine toparlansa da kaya gazı üreticileri için şartların zor olmaya devam ettiğini, bu fiyat seviyesinin ABD'de kaya gazı üreticilerini kara geçiremeyeceğini vurguladı.

İran'ın petrol üretimini artırmaya çalışmasının yarattığı endişelere de işaret eden Birol, "Tüm şartlar uygun olsa bile İran'ın piyasaya getirebileceği fazladan üretimin 500 bin varil/gün civarında olacağıhnı düşünüyorüz" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.