İhracatta yüzde 8.7'lik kayıp

İhracatta yüzde 8.7'lik kayıp

TİM verilerine göre ihracat 2015’te 144 milyar dolarda kaldı.

A+A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Aralık ayı ihracatı 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 düşüşle 11.5 milyar dolara geriledi. İhracat 2015 yılının tamamında ise, bir önceki yıla göre yüzde 8.7 kayıpla 144 milyar dolarda kaldı.

TİM, 2015 Aralık ayı ve son 12 aylık ihracat verilerini Ankarada Ekonomi Bakanlığında açıkladı. Aralık ayında en fazla ihracata imza atan sektörler ise sırasıyla 1.85 milyar dolarla otomotiv, 1.393 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1.27 milyar dolarla kimyevi maddeler oldu.

Aralık ayında ülke gruplarına göre ihracatta ilk sırayı yüzde 46 pay ve 5.35 milyar dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırayı da yüzde 19 pay ve 2.13 milyar dolar ile Yakın ve Ortadoğu ülkeleri aldı. Aynı dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, ABD ve Fransa oldu.

Bu dönemde Şiliye yüzde 67, Sudana yüzde 62, Ganaya ve Peruya yüzde 57 oranlarındaki yüksek ihracat artışları dikkat çekti. Diğer yandan 2015te birçok sektörün ihracatında düşüş yaşanırken, fındık ve mamulleri sektörü yüzde 22.5 yükselişle 2.83 milyar dolara, savunma ve havacılık sanayi de yüzde 0.5 büyümeyle 1.66 milyar dolara yükseldi.

İhracat verilerini Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile birlikte değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Daha fazla ihracat, daha fazla büyüme, daha fazla refah artışı istiyoruz. Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım. Biz devletimize, ülkemize, sanayicimize, ihracatçımıza güveniyoruz dedi ve ekledi:

"Hedefimiz, ihracat kompozisyonumuzu orta-ileri ve ileri teknoloji içeren bir yapıya kavuşturmak. İhracatçılar olarak bizler, ülkemizin kaliteli, ileri teknolojiye dayalı, yenilikçi ve markalı bir yapıya kavuşması için tüm gücümüzle çalışıyoruz." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.