İhracattaki artışa rağmen çimento üretimi geriledi

İhracattaki artışa rağmen çimento üretimi geriledi

2019'un ilk 10 ayında ihracattaki artışa rağmen iç satışlardaki azalmanın etkisiyle çimento üretimi yüzde 25 geriledi

A+A-

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), 2019'un ilk 10 ayında ihracattaki artışa rağmen iç satışlardaki azalmanın etkisiyle çimento üretimi yüzde 25 gerilediğini açıkladı.

TÇMB'den konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

2019 yılı ilk 10 ayında çimento üretiminde, geçen yıla oranla %25,0‘lik bir düşüş yaşanmıştır. Yine 2019 yılı ilk 10 ayında büyük bir artışla üretilen çimentonun yaklaşık %19,4’ü ihracata konu olmuştur.

2019 yılı Ocak-Ekim döneminde iç satışlarda %32,7 azalma yaşanırken, çimento ihracatında ise %45,8’lik artış gerçekleşmiştir.

2018 yılının ilk aylarında mevsim normallerinin üstünde sıcak bir kış geçirilmesi sebebiyle, geçen sene ilk 6 ayda satışlar beklenenden fazla artış göstermiştir. Ancak hem bu mevsimselliğin getirdiği olumsuz durum, hem de geçen yılın son 5 ayında görülen küçülmenin etkisiyle, çimento iç satışlarındaki daralma devam etmiştir.

İç satışlar aylık bazda 18 ay, devre bazında 15 aydır küçülmektedir.

Yılın kalan bölümünde, baz etkisi sektörümüz lehine gelişeceğinden, küçülme oranlarının azalması beklenmektedir. Bölgesel bazda iç satışlarda en az küçülen bölgeler Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri olmuştur.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.