İmalat sanayiinde beklentiler düzeldi

İmalat sanayiinde beklentiler düzeldi

Bir önceki ay 49 ile daralmaya işaret eden İmalat PMI, temmuzda 50.1'e yükselerek daralmanın durduğunu gösterdi

A+A-

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Temmuz ayında 50.1'e yükselerek, ihracat siparişlerindeki gerilemeye rağmen sektörün yatay bir seyir izlediğini ortaya koydu.

İmalat sektöründe üretim Temmuz ayında yatay seyrederken, yeni siparişler hafif geriledi. İstihdam ve satın alma faaliyetleri hafif da olsa artış kaydederken, şirketler pazar koşullarının devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle zayıf olduğunu belirtti.

Bir önceki ay 49 ile daralmaya işaret eden Markit imalat PMI Temmuz'da 50.1'e yükselerek sektördeki daralmanın durduğunu gösterdi. Endekste 50 düzeyi durağan seyre, 50'nin altı seviyeler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

İlk yedi aya bakıldığında PMI sadece Mayıs ve Temmuz aylarında zayıf da olsa büyümeye işaret ederken, kalan beş ayda sektörün daraldığını gösterdi.

Üretim alt endeksi Haziran'daki 47.5 düzeyinden 49.9'a yükselerek üretimdeki daralmanın neredeyse sonuna gelindiğini gösterdi. Birikmiş işlerde Aralık ayından bu yana devam eden gerileme üretimi destekledi.

Yeni siparişler alt endeksi Haziran ayındaki 48.2 seviyesinden 49.8'e yükselerek çok hafif bir daralmaya işaret etti. Yeni ihracat siparişleri ise Haziran ayındaki 47.7 düzeyinde kalarak yedi aydır devam eden daralmanın sürdüğünü gösterdi.

Sektörde istihdam artışı zayıf da olsa sürerken, girdi fiyatlarındaki yükseliş TL'deki değer kaybına bağlı olarak devam etti. Girdi fiyatlarındaki artış Şubat ayından bu yana en zayıf düzeyde gerçekleşirken, fabrika çıkış fiyatları da buna paralel daha yumuşak bir yükseliş kaydetti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.