IMF Başkanından rezerv artırma sinyali

IMF Başkanından rezerv artırma sinyali

IMF Başkanı Georgieva, "pandeminin ekonomik etkilerine karşı SDR rezervlerini artırmalıyız" dedi.

A+A-

IMF Başkanı Georgieva: Pandeminin ekonomik etkilerine karşı SDR rezervlerini artırmalıyız

Euronews internet sitesinde yayınlanan habere  göre Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, zengin ile yoksul ülkeler arasında giderek büyüyen uçurumdan dolayı IMF'nin daha fazla kaynak bulması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgınından dolayı küresel ekonominin görünümüne ilişkin belirsizliğin devam ettiğini hatırlaran Georgieva, gazetecilere verdiği mülakatta IMF'nin uluslararası rezerv aracı olan özel çekme haklarına (SDR) da değindi.

IMF Başkanı, yeni SDR kredilerinin ülkelerin sağlık krizi ile mücadelesine katkıda bulunacağı gibi, dijital ve yeşil ekonomiye geçmelerini de hızlandıracağını ifade etti.

SDR rezervlerinin genişletilmesi, IMF'nin en büyük ortağı olan ABD tarafından engelleniyordu. İki gün sonra Beyaz Saray'ı devredecek olan ABD Başkanı Donald Trump, SDR paylaşımı üye ülkelerin kotalarıyla orantılı olacağından, zengin ülkelere daha fazla kaynak aktarılacağını savunarak, IMF'nin likidite enjeksiyonuna karşı çıkmıştı. Bazı çevrelerce, Trump'ın kararının arkasında Çin ve İran'ın IMF'ye kredi başvurusunda bulunması yatıyordu.

IMF Başkanı, gelişen ekonomilere 20 milyar dolarlık hibelerle birlikte kalkınma kredilerinin aktarılmasının hızlandırıldığını ve bu yönde daha fazla adım atacaklarını söyledi ve SDR rezervlerinin arttırılmasının her zaman masada olduğunu sözlerine ekledi.