IMF eski baş ekonomisti: ABD, resesyonu 'hafif' hissedecek

IMF eski baş ekonomisti: ABD, resesyonu 'hafif' hissedecek

IMF eski baş ekonomisti Rajan, ABD'nin 2023'te hafif bir ekonomik durgunluk yaşamasını beklediğini kaydetti.

A+A-

Hindistan Merkez Bankası'nın eski başkanı ve Uluslararası Para Fonu'nun eski baş ekonomisti Raghuram Rajan, Fed'in enflasyonu durdurmak için oranları artırmasıyla finans sektörünün sorunlardan kaçınması durumunda ABD ekonomisinin küçük bir ekonomik daralma yaşayabileceğini bildirdi.

Şu anda Chicago Üniversitesi Booth İşletme Okulu'nda finans profesörü olan Rajan, "Fed temelde, çok az sıkılaştırıp ardından enflasyonun yükseldiğini görmek ve bunu tekrar yapmak zorunda kalmaktansa çok fazla sıkılaştırmayı tercih edeceğini değerlendiriyor" dedi.

Rajan, "Finansal sektör sorunlarımız yoksa. Bence hala hafif bir durgunluk olabilir, ancak işlerin birbirinin üzerine inşa etme potansiyeli var, örneğin işverenlerin işçileri işten çıkarmayı beklemesi ve daha keskin bir gerilemeyi tetiklemesi gibi. Fed'in ince ayar yapıp yapamayacağı, bence bu konuda çok gerçek, büyük bir soru var." diye konuştu.

Geçen yıl Fed, 2022'de kırk yılın en yüksek seviyelerine yükselen ve henüz hedefe dönmeyen enflasyon oranını durdurmak için politika faiz oranını Mart'taki yaklaşık sıfırdan Aralık'a kadar %4,3'e yükseltti; bu, 2007'den bu yana en yüksek seviye.

Küresel merkez bankaları, daha fazla fiyat artışını önlemek için politikalarını sıkılaştırıyor ve bu süreçte ekonomik aktiviteyi soğutuyor. Ekim ayında IMF, dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birinin bu yıl ve gelecek yıl üst üste en az iki çeyrek daralma yaşayacağını ve 2026 yılına kadar kayıp üretimin 4 trilyon dolar olacağını hesapladı.

Rajan, 2025 yılına kadar, gelişmekte olan pazarlardaki zayıflık, düşük göç ve tarihsel oranlarına göre Çin genişlemesinde yavaşlama ile dünyanın çok yavaş büyüme sorununa geri döneceğini bildirdi.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler