IMF negatif faizden memnun

IMF negatif faizden memnun

IMF para ve sermaye piyasaları direktörü Jose Vinals, negatif faiz oranlarının uygulandığı ekonomiler için genele bakıldığında olumlu olduğunu söyledi.

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF) para ve sermaye piyasaları direktörü Jose Vinals, negatif faiz oranlarının uygulandığı ekonomiler için genele bakıldığında olumlu olduğunu fakat düşebileceği noktanın da bir sınırı bulunduğunu söyledi.

Bir basın toplantısında konuşan Vinals, bankaların kârlılıkta kısa vadeli düşüşler görebileceğini fakat iyileşmiş makroekonomik temeller ve ellerindeki hükümet tahvilleri gibi bazı varlıkların fiyatlarının artmasından faydalanacaklarını söyledi.

Vinals, "Genel olarak negatif faiz oranları ekonomi için net pozitif" dedi.

Vinals'in görüşleri, Salı günü Reuters'a konuşan ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) negatif faiz oranlarının Alman bankaları ve emeklileri için "olağanüstü sorunlar" yarattığını söyleyen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin görüşleriyle çatıştı.

Schaeuble aynı zamanda bu negatif etkilerin, seçmenlerin Avrupa'da entegrasyona verdikleri desteği riske attığını söyledi.

Eski İspanya Merkez Bankası başkan yardımcısı olan Vinals, yalnızca negatif faiz oranlarının bankaların kârlılığı üzerine etkisine yoğunlaşmanın "dar bir bakış açısı" olduğunu söyledi.

Bankaların negatif faiz oranlarını mevduat sahiplerine iletemeyeceğini kabul eden Vinals, uzun sürecek yüksek negatif faizlerin sigorta ve fon yönetimi sektörlerine zarar vereceğini de belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.