IMF: Ukrayna'daki savaş küresel düzeni temelden değiştirecek

IMF: Ukrayna'daki savaş küresel düzeni temelden değiştirecek

IMF: Ukrayna'daki savaş küresel ekonomik ve siyasi düzeni temelden değiştirecek

A+A-

IMF, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının büyümeyi yavaşlatarak ve enflasyonu yükselterek tüm küresel ekonomiyi etkileyeceğini ve uzun vadede küresel ekonomik ve siyasi düzeni temelden değiştirebileceğini bildirdi.

İnternet sitesi üzerinde bir açıklama yapan IMF, Ukrayna'daki savaşın yarattığı insani acıların ve tarih mülteci akınının yanı sıra gıda ve enerji fiyatlarını artırdığını, enflasyonu ateşlediğini ve satın alma güçlerini aşındırdığını vurguladı.

Savaşın ticarete ve tedarik zincirlerine zarar verdiğini, aynı zamanda iş dünyası güvenini zayıflatarak ve yatırımlarda belirsizlik yaratarak varlık fiyatlarını baskı altına soktuğunu da ifade eden IMF, yaşanan gelişmelerin gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. 

IMF açıklamasında, Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı yüksek enflasyon ve yavaş büyümenin Sahra Altı Afrika, Latin Amerika, Kafkaslar ve Orta Asya'da istikrarsızlık riskini büyüttüğünü de vurguladı. 

Orta Doğu ve Afrika'da kötüleşen finansal şartların sermaye çıkışlarını ateşleyebileceğini belirten IMF, yüksek borç seviyeleri ve büyük finansman ihtiyacı olan ülkelerde büyüme için ters rüzgarların artacağı uyarısında bulundu.

İlgili Haberler