IMF'den AB'ye istikrar uyarısı

IMF'den AB'ye istikrar uyarısı

Lagarde: Önümüzdeki günleri Euro bölgesinin istikrarını korumak için önem taşıyor

A+A-


Uluslararası Para Fonu başkanı Christine Lagarde, Yunanistan ve komşularındaki durumu dikkatle izlediklerini ve önümüzdeki günlerinEuro bölgesinde istikrarın korunması açısından kritik önemde olduğunusöyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından Yunanistan'ın önerilerinin reddedilmesi kararının Atina'nın IMF'ye salı günü yapacağı 1.55 milyar euro tutarındaki ödemede temerrüt yaşamasını neredeyse kesin hale getirdiği ifade edildi.

ECB Pazar günü yaptığı açıklamada, Yunan bankalarına yönelik acil kredi hattının dondurulduğunu duyurdu. Bu adım Yunan hükümetinin mevduat çıkışlarını önlemek için sermaye kontolleri uygulamasını gerektirecek bir adım oldu.

Lagarde, bu konudaki açıklamasında "Bu bildirimler, euro bölgesinin bugün gelişmelere anında ve etkili bir şekilde karşılık verebilecek güçte olduğunun bir göstergesi oldu." ifadelerini kullandı. Lagarde, IMF'nin gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiğini ve ihtiyaç olan yardımı sağlamaya hazır durumda beklediğini söyledi.

Yunan bankaları bazı komşularının finansal sistemlerinde büyük oyuncular konumunda. Örneğin Bulgaristan'da iştiakleri vasıtasıyla National Bank of Greece SA, Alpha Bank SA, Piraeus Bank SA, ve Eurobank Ergasias SA bankacılık varlıklarının yüzde 22'sini kontrol ediyor. Bu oran Makedonya'da da yaklaşık aynı seviyede bulunuyor. Yunan bankaları aynı zamanda Romanya, Arnavuluk ve Sırbistan'da da aktif durumdalar.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.