İncirlik DEAŞ'a operasyon için açılıyor

İncirlik DEAŞ'a operasyon için açılıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İslam Devleti'ne (DEAŞ) kapsamlı bir operasyon için İncirlik başta olmak üzere üslere ABD uçaklarının gelmeye başladığını söyledi

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başta İncirlik üssü olmak üzere Türkiye'deki üslerin kullanıma açılması konusunda mesafe katedildiğini ve ABD uçaklarının gelmeye başladığını belirterek, yakın zamanda İslam Devleti ile kapsamlı mücadelenin başlamış olacağını söyledi.

ASEAN toplantısına katılmak üzere gittiği Malezya'da TRT Haber'in sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "ABD ile yaptığımız anlaşma gereği üslerimizin özellikle İncirlik üssünün kullanıma açılması konusunda mesafe katettik. ABD uçaklarının, insansız ve insanlı uçakların gelmeye başladığını görüyoruz. Yakın bir süre içinde kapsamlı bir şekilde DEAŞ'a (İD) karşı mücadeleyi hep birlikte başlatmış olacağız. Koalisyon içindeki bazı ülkelerin de ilgisi var katılmak İstiyorlar. İngiltere ve Fransa olmak üzere. Bölgesel ülkelerden de Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün'ün katılma olasılığı var. Amacımız sonuç odaklı bir strateji ile DEAŞ'la mücadele etmek" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD ile İslam Devleti ile mücadele konusunda varılan mutabakat çerçevesinde İD'ye yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve diğer koalisyon ülkelerinin hava unsurlarının Türkiye'deki üslerde konuşlandırılmasına onay verildiğini açıklamıştı.

Yapılacak hava operasyonları ile Suriye'nin kuzeyinin İD militanlarından "arındırılması" ve yerlerine ılımlı muhaliflerin yerleştirilmesi hedefleniyor.

"Oluşacak güvenli bölgede ılımlı muhalifler yer bulacak. Dönmek isteyen mülteciler olursa onlara da yardımcı olacağız" diyen Çavuşoğlu, "Önemli olan bu bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi ve Esad'sız bir siyasi çözüm için adımların atılması" dedi.

ASEAN temasları kapsamında başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Önümüzdeki hafta da (İran Dışişleri Bakanı Cevad) Zarif Ankara'ya gelecek. Onunla da ikili ve Suriye dahil bölgesel gelişmeleri görüşme imkanımız olacak" dedi.

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.