ING Bank'tan faiz indirimi beklentisi

ING Bank'tan faiz indirimi beklentisi

ING Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Mayıs ayındaki toplantıda faizleri sabit tutacağını ama üçüncü çeyreğin sonlarına doğru faiz indirmeye başlayacağını düşündüklerini söyledi.

A+A-

ING Bank yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın üçüncü çeyreğin sonlarına doğru faiz indirmeye başlamasını beklediklerini söyledi.

Emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim, TL’deki zayıflık, salgındaki arz kısıtları ve talep koşullarıyla birlikte enflasyon dinamiklerinin hala zorlu olduğunu vurgulayan ING Bank, Para Politikası Kurulu metninden ek sıkılaştırma ifadesinin çıkarılmasının Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun son açıklamalarına rağmen uzun vadede hala güvercin bir sinyal verdiğini belirtti.

ING Bank, zorlu enflasyon koşulları, kırılgan sermaye girişi ve kur düşünüldüğünde TCMB’nin politika adımlarında aha dikkatli olacağına değinerek, Mayıs ayında faizlerin sabit tutulacağını beklediklerini ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyreğin sonuna doğru gelmesini beklediklerini ifade etti.

Deutsche Bank Temmuz'da TCMB'den faiz değişikliği bekliyor
Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Temmuz ayından itibaren faiz indirmesini beklediklerini ve yıl sonu için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini söylemişti.

Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede yüzde 15’e yakın bir yılsonu enflasyonu beklediklerini belirten Wietoska, “Enflasyon kısa vadede artmaya devam edecek, baz etkileri ve Döviz şokunun da bunda payı olacaktır. Nisan’da enflasyonun yüzde 17’ye çıkmasını bekliyoruz ama bunun zirve olacağını düşünmüyoruz ve enflasyondaki artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz” demişti.

Hala çok fazla belirsizliğin olduğunu ve dış koşulların zorlu kalmaya devam ettiğini belirten Wietoska, TL’deki yüksek oynaklığın enflasyonu kısa vadede etkileyeceğini söyledi.