İngiltere, AB ile aşı anlaşmasının eşiğinde

İngiltere, AB ile aşı anlaşmasının eşiğinde

New York Times’ın haberine göre, İngiltere bu haftasonu bir aşı anlaşması imzalayarak Avrupa Birliği'nin aşı tedariki tehditlerinden kurtulmayı planlıyor.

A+A-

New York Times’ın haberine göre, İngiltere, Avrupa Birliği ile birliğin tedariki kesme tehditlerini ortadan kaldırmak için bu haftasonu bir aşı anlaşması imzalayabilir.

Anlaşmayla birlikte AB’nin Pfizer-BioNTech aşılarının İngiltere’ye ihracatıyla ilgili tehditlerinin son bulması bekleniyor. Karşılığındaysa İngiltere, Oxford-AstraZeneca aşısının Hollanda’dan uzun dönem tedarikinin bir kısmından feragat edecek.

Cuma günü Avrupa İlaç Ajansı Hollanda’da AstraZeneca aşısını üreten Halix üretim tesisini ve Almanya’da Marburg’daki BioNTech/Pfizer aşısı üretim tesisini onayladı.

AB aşı ihracat kurallarını sıkılaştırıyor

AB, var olan ihracat kurallarını güçlendirerek, AB'den aşı ithal eden ülkelerin gerektiğinde aşıyı geri göndermelerini isteyecek. Kurallar aynı zamanda ülkenin aşılanma oranına ve salgının durumuna göre ihracata izin verilip verilmeyeceğini belirleyecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yayımladığı yazılı açıklamada, " AB vatandaşları için aşının zamanında ve yeterli teminini sağlamalıyız. AB diğer ülkelere aşı ihraç eden tek ve en büyük OECD üyesi ama bu yol iki taraflı olmalı" demişti.

Düzenleme özel olarak hiçbir ülkeyi hedef almazken, İngiltere'nin bundan en çok etkilenecek ülke olması bekleniyordu.

 

Etiketler : ,