İngiltere Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz sinyali

İngiltere Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz sinyali

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, faizlerin bir noktada yükselmesi gerekceğini belirtirken yüzde 4-5'lik faiz oranlarının yeniden görülmeyeceğini söyledi.

A+A-

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, BBC Radio 4 ile yaptığı röportajda, BOE için işgücü piyasasının yapbozun önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Bloomberg HT'nin haberine göre işgücü piyasasının sıkı göründüğünü belirten Bailey, buna karşın eylül ayında ücret desteklerinin bitmesine rağmen hala izine çıkarılmış durumda olan çalışanlar hakkında yeterli veri olmadığını söyledi.Bailey faiz artışlarının “düşük faiz oranları çerçevesi içinde” yapılacağını bildirdi.

Faizlerin bir noktada yükselmesi gerekceğini belirten Bailey, "yüzde 4-5'lik faiz oranlarını yeniden görmeyeceğiz" dedi.

İngiltere Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka piyasa beklentileri doğrultusunda faizi yüzde 0,10'da tuttu. Varlık alım programı da 895 milyar sterlinde kaldı. Kararın ardından sterlin dolar karşısında gerileme yaşadı.

BoE üyelerinden Dave Ramsden ve Michael Saunders faizlerin hemen artırılması yönünde oy kullandı. Bu ikiliye ek olarak Catherine Mann bankanın devlet tahvili alım hedefini 20 milyar sterlin düşürerek 855 milyar sterline çekilmesi gerektiği yönünde oy kullandı.

Karar metninde faiz artışına yönelik sinyal de çıktı. Metinde hedefi yakalamak için gelecek aylarda faiz artışı olması gerektiğine işaret edildi. Metinde tedarik sıkıntıları nedeniyle Ağustos'tan bu yana büyüme görünümünün zayıfladığı belirtildi.

Kararın ardından sterlin değer kaybı yaşadı. Sterlin/dolar yüzde 1'e yakın düşüşle 1,35 seviyesini gördü. İngiltere devlet tahvili getirileri eğri boyunca gerilerken iki yıllık getiri 7 baz puan düşüşle yüzde 0,63’e indi.