İngiltere Merkez Bankası faizi değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası faizi değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka piyasa beklentileri doğrultusunda faizi yüzde 0,10'da tuttu. Varlık alım programı da 895 milyar sterlinde kaldı. Kararın ardından sterlin dolar karşısında gerileme yaşadı.

A+A-

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 0,10 seviyesinde sabit bıraktı.

Banka varlık alım programını da 895 milyar sterlinde tuttu.

Faiz kararı 7-2, varlık alım kararı 6-3 oyla alındı.

Bloomberg HT'nin haberine göre BoE üyelerinden Dave Ramsden ve Michael Saunders faizlerin hemen artırılması yönünde oy kullandı. Bu ikiliye ek olarak Catherine Mann bankanın devlet tahvili alım hedefini 20 milyar sterlin düşürerek 855 milyar sterline çekilmesi gerektiği yönünde oy kullandı.

Karar metninde faiz artışına yönelik sinyal de çıktı. Metinde hedefi yakalamak için gelecek aylarda faiz artışı olması gerektiğine işaret edildi. Metinde tedarik sıkıntıları nedeniyle Ağustos'tan bu yana büyüme görünümünün zayıfladığı belirtildi.

Kararın ardından sterlin değer kaybı yaşadı. Sterlin/dolar yüzde 1'e yakın düşüşle 1,35 seviyesini gördü. İngiltere devlet tahvili getirileri eğri boyunca gerilerken iki yıllık getiri 7 baz puan düşüşle yüzde 0,63’e indi

Beklentiler bölünmüştü

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 0,10 düzeyinde sabit tutulması yönündeydi.

Bununla birlikte piyasa fiyatlamaları bu toplantıda faizlerin artırılacağı yönünde sinyaller vermişti. Piyasalardaki fiyatlamalar 15 baz puanlık artış yapılacağı yönünde şekillenmişti.

Faiz kararına ilişkin beklentilerin bölünmesinin altında, ülkede geçen ay sonlandırılan “maaş destek programı”nın etkilerini ortaya koyacak verilerin henüz açıklanmamış olması yatıyor. Pandemi döneminde başlatılan ve kısıtlamalar nedeniyle çalışamayacak durumda olanlara sağlanan bu desteğin kaldırılmasından yaklaşık 1 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.