İngiltere'de halka arzlar 13 yılın dip seviyesinde

İngiltere'de halka arzlar 13 yılın dip seviyesinde

İngiltere halka arz açısından 2009'dan beri en kötü ilk çeyreğini geçirmeye hazırlanıyor.

A+A-

İngiltere’de artan sayıda firma bir dizi yüksek profilli şirketin başarısız olmasının ülkenin startup ve halka arzları çekme kampanyası üzerinde oluşturduğu şüpheler nedeniyle yerel halka arzları es geçerek yurtdışında halka arza yöneliyor.

Bloomberg verilerine göre İngiltere 2009’dan bu yana halka arz açısından en kötü ilk çeyrek performansına doğru ilerliyor. Ukrayna’da yaşanan savaş artan enflasyon oynaklığı artırarak yatırımcıların güvenini zedelese de İtalya ve Norveç büyük çaplı halka arzların yapılmasını sağlayabilmiş görünüyor.

CVC Capital Partners’ın Amsterdam’da halka arz olacağı konuşulurken teknoloji yatırım şirketi GP Bullhound’un da tam yetkiyle bir şirket kurduğu belirtiliyor. Spor araba üreticisi Lotus’un elektrikli araba üretim birimini ABD veya Çin’de kurmayı düşündüğü, SoftBank destekli Arm Ltd. ve para transfer şirketi Zepz’in gözünü Nasdaq’ta halka arza diktiği belirtiliyor.

KPMG İngiltere ortaklarından Svetlana Marriott konuyla ilgili, “Belli sayıda İngiliz teknoloji ve fintek firmasının daha derin sermaye piyasaları nedeniyle ABD’de halka arz olmak istediğini görüyoruz” yorumunda bulundu.

Bu trend özellikle kendisini Avrupalı teknoloji firmaları için gerçek merkez olarak tanıtmaya çalışan İngiltere için can acıtıcı bir hale gelmiş durumda. Ülke bu kapsamda pandemi kurtarma fonu oluşturmuş, halka arz kurallarını değiştirmiş ve kurucuların işlerinde kontrollerini korumasına izin vermiş ve bölgenin en büyük şirketlerinin kendi ülkelerinde halka arzı için lobi faaliyetlerinden bulunmuştu.

İlgili Haberler