Intel, GlobalFoundries’i satın alıyor

Intel, GlobalFoundries’i satın alıyor

Küresel çip krizinde hızlı büyüme planları yapan Intel, gözünü GlobalFoundries’in global çaptaki döküm tesislerine dikti ve 30 milyar dolar teklif ile kapıyı çaldı.

A+A-

Küresel çip krizinin sektörü derinden etkilediği bu dönemde hızlı hareket çok büyük önem kazandı. Yapılan yatırımlar uzun vadede geçerli olduğu için firmalar şirket satın almaya yöneliyor. 

Geçtiğimiz haftalarda Çin iştiraki Nexperia’nın İngiliz döküm devini satın aldığını okumuştuk. Şimdi ise Intel döküm tarafındaki rakibi olan GlobalFoundries’i bünyesine katmak için harekete geçti. 

Arap sermayesine devredilen GlobalFoundries bir dönem oldukça aktifti ve Samsung ile önemli teknolojiler geliştirmişti. AMD’nin de uzun dönem ortağı olan GlobalFoundries son zamanlarda büyük sıkıntı içerisindeydi.

Samsung’un 14nm teknolojisinden sonra IBM’in 7nm DUV teknolojisini lisanslayan GloFo oraya çıkan EUV ihtiyacına karşılık veremedi ve 7nm sürecinde havlu attı. New York gibi önemli fabrikalarını sattı ve elektromekanik üretiminden çekildi. Bu dönemde pek çok müşterisini de kaybetti.

Donanımhaber'in haberine göre bununla birlikte elinde bulundurduğu önemli döküm tesisleri kıymete binmesini sağladı. Hızlı bir büyüme planlayan Intel rakibi için 30 milyar doları gözden çıkarmış durumda. Henüz görüşmeler ilk aşamada olduğu için net bir şey söylemek mümkün değil. 

GloFo’nun ABD, Avrupa ve Asya’da halen önemli döküm tesisleri bulunuyor. Intel’in bunlara sahip olması bir anda üretim kapasitesini arttıracak. Böylece TSMC ve Samsung’a karşı da önemli bir avantaj elde etmiş olacak.