İnternette bunlara dikkat edin,üzülmeyin

İnternette bunlara dikkat edin,üzülmeyin

Her geçen gün kullanımı artan akıllı telefon uygulamaları beraberinde mobil internet harcamalarını da arttırıyor. Peki kotayı en çok hangi uygulamalar sömürüyor?

A+A-

‘Cep’ten 15 dakika boyunca televizyon izlemek 1.5 liralık internet kullanımı sağlarken, sosyal ağları 15 dakika boyunca kullanmak 30 kuruşa mal oluyor.
Akıllı telefonların kullandığı internet trafiği her geçen gün artmaya devam ediyor. Eskiden mobil internet kullanan birkaç uygulama kullanılırken, artık sosyal ağlarda gezmek, televizyon izlemek, müzik dinlemek ve navigasyondan yön bulmak gibi farklı amaçlarla yapılanlar mobil internet kullanımı arttırıyor. Birçok farklı paket ile kullanılan mobil internet, uygulamaların kullanımlarında ne kadar harcıyor.

Türkiye’deki mobil internet paketleri 10 megabyte ile 8 GB arasındaki kota seçenekleri bulunuyor. Sözkonusu paket fiyatları mobil operatörlere göre değişiklik gösterse de 1 GB’lık paketin ortalam fiyatı 22 liraya denk geliyor. Kullanıcıların bir megabyte’a ödediği ücret yaklaşık 0.02 kuruş.
15 dakikayı baz alarak yaptığımız hesaplara göre en fazla veri harcamasını tahmin edilebileceği gibi televizyon veya video izlemek yapıyor. Akıllı telefon özelliğinde olmayıp uygulama üzerinden radyo dinlemek de kullanıcıların çok fazla internet verisi harcamasına neden oluyor. Sıkça kullanılan sosyal ağlar ise mobil internet kullanımı açısından dikkat çekiyor. En sık kullanılan uygulamaların harcadığı veri tutarlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Mobil internet kotalarını en hızlı harcayanlar arasında televizyon izlemek geliyor. Bu yüzden televizyon izlemenin 1 dakikası bile onlarca megabyte harcanmasına neden oluyor. Örneğin akıllı telefonla bir televizyon kanalını uygulamadan veya internet sitesinden 15 dakika izlemek yaklaşık 75 megabytelık veri harcıyor. Tutarı ise hemen hemen 1.5 liraya denk geliyor.
Akıllı telefondan internet kotası harcamadan televizyon izlemenin yolları arasında mobil operatörlerin televizyon uygulamarı bulunuyor. Sözkonusu servislere abone olarak kota aşma derdi olmadan televizyon izleyebilmek mümkün.
Mobil internet kullanımı konusunda masum olmayanların bir diğeri de navigasyon uygulamaları geliyor. İstanbul gibi metropollerde yaşayanların yardımına koşan uygulamalarla gidilen hıza göre bağlı olarak 15 dakika seyahat etmek yaklaşık 10 megabyte veri harcanmasını sağlıyor.
Bu veri harcaması da kullanıcılara yaklaşık 20 kuruşa mal oluyor. Ancak mobil internet kullanmayan navigasyon uygulamaları da bulunuyor. Android işletim sistemli akıllı telefonlar için ‘MapFactor’, iPhone’lar için ise ‘CoPilot GPS’ adındaki uygulamalar, daha önceden indirilmiş haritalar üzerinde kullanılabiliyor.
Birçok akıllı telefonda olmayan özellikler arasında radyo bulunuyor. Örneğin, iPhone modelleri ve Samsung Galaxy S4 başta olmak üzere birçok popüler akıllı telefon modelinde radyo mevcut değil. Ancak uygulama mağazalarında birçok farklı radyo uygulaması yer alıyor.
Bu uygulamalar ise mobil internet verisini hızlıca tüketenler arasında. Bir radyo uygulamasından 15 dakikalık müzik dinlemek yaklaşık 7.5 megabyte veri harcanmasını sağlıyor. Söz konusu veri miktarı yaklaşık 15 kuruşa denk geliyor. Özellikle kota sorunu yaşayan kullanıcıların radyo uygulamalarında uzak durması gerekiyor. Bunun yerine Deezer veya Spotify gibi müzik servislerinin ‘offline’ modu kullanılabilir.
Büyük küçük birçok şirketin yer almaya başladığı anlık mesajlaşma servisleri, genelde ‘ücretsiz’ olarak anlatılıyor. Söz konusu servisler mesaj başına para almasa da gönderilen video, fotoğraf veya ses notu gibi içerikler özellikle internet kotası üzerinde etkili oluyor.
Anlık mesajlaşma uygulamalarıyla 15 fotoğraf göndermek yaklaşık 9 megabytelık veri harcıyor. Harcanan bu veri, 18 kuruşa denk gelirken 15 dakikalık bir video paylaşımının tutarı 1 liraya kadar ulaşıyor. Yazışmalar ise çok küçük veri harcadığı için kayda değer bir harcama gerçekleştirmiyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kota sorunu yaşayan kullanıcıların video veya fotoğraf gibi büyük dosyaların paylaşımından uzak durması gerekiyor.
Her geçen gün görsel içeriklere ağırlık vermeye başlayan sosyal paylaşım sitelerinin uygulamaları, mobil internet verilerini hızla tüketen uygulamalar arasında yer alıyor. Twitter artık tüm fotoğrafları haber akışı içinde göstermeye başlarken, Instagram ve Vine gibi video uygulamaları hızlı veri tüketiyor.
Twitter’ın yeni uygulama tasarımıyla 15 dakika haber akışını incelemek 5 megabyte yani 10 kuruş değerinde veri harcıyor. Instagram ise tam bir veri canavarı. Eklenen video özelliğiyle beraber Instagram’ı 15 dakika boyunca kullanmak 30 kuruşa kadar veri harcıyor. Facebook’un 15 dakikada harcadığı veri ise kullanıma bağlı olarak 12 kuruşa kadar çıkıyor. Sosyal ağları sıkça kullananlar, mobil operatörlerde yer alan sosyal ağ tarifelerini tercih edebilir.
Özellikle iş için mobil internetli akıllı telefon kullananların en büyük sorunlarından biri e-posta olarak biliniyor. Tek bir fotoğraflı e-posta almasınması bile kullanıcıların önemli veri harcamasına neden oluyor. Kullanıcıların günde fotoğraf ekli 15 e-posta alması, yaklaşık 5 megabyte harcamasına neden olabiliyor.
Söz konusu veri kullanımıyla beraber harcanan tutar ise 11 kuruşa yaklaşıyor. Yoğun iş temposunda çalışan birinin günde yüzlerce e-posta alıp göndermesi, kullanıcıların oldukça fazla mobil internet kullanmasına neden olabilir. Bu yüzden akıllı telefonların ayarlarından gelen posta ayarlarını düzenlemekte fayda olacaktır.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.